AI Bulgaria AI Bulgaria

Европейска компания с капитал над 1,7 милиарда евро за отбранителни AI технологии

Helsing

Helsing, немска стартъп компания в сектора на отбранителните AI технологии, подкрепен от създателя на Spotify, Даниел Ек, чрез неговата инвестиционна компания Prima Materia, успя да привлече допълнителни 209 милиона евро по време на последния кръг от финансиране (серия B). Инициативата бе реализирана с активното участие на американската венчър компания General Catalyst, докато шведският гигант в областта на отбраната и тежката промишленост Saab се присъедини като стратегически инвеститор, засилвайки вече установеното си партньорство с компанията.

Този рунд за финансиране представлява израз на доверие в Европа

– каза Торстен Райл, съосновател на Helsing.

Инвестицията направи Helsing най-голямата стартъп компания в областта на отбранителните AI технологии, като стойността й надхвърля 1,7 милиарда евро.

Мисия и визия на Helsing

Основана през 2021 година от Торстен Райл, Гундберт Шерф и Никлас Кьолер, Helsing залага на иновациите в сферата на изкуствения интелект за укрепване на сигурността и защитата на демократичните ценности. Kомпания e със седалище в Мюнхен, както и офиси в Берлин, Лондон и Париж.

Ние вярваме, че ключът за защитата на нашите демокрации е изкуственият интелект. Нашата цел е да постигнем технологично лидерство, което ще позволи на демократичните общества да вземат суверенни решения и да установяват своите етични норми.

Според компанията, Демокрациите са крехки. Защитата им от вътрешни и външни заплахи е една от нашите най-важни задачи.

Основахме Helsing с убеждението, че сигурността и защитата от агресия могат да бъдат гарантирани само чрез прилагане на софтуерни решения и изкуствен интелект, които да повишат ефективността на нашите отбранителни сили.

Като демокрации, ние носим специална отговорност да разработваме и внедряваме тези технологии обмислено и с най-високи етични стандарти.

Компанията също така е активна в Украйна от 2022 година. Основателите на Helsing твърдят, че техният софтуер осигурява информационно превъзходство на западните военни сили.

AI технологии за модерни военни действия

AI технологията на Helsing анализира големи обеми от данни, получени от различни сензори и въоръжени системи, използвани в модерните военни действия. Системата предлага визуализация в стил видеоигра, която показва динамиката на бойното поле в реално време, по този начин войниците на първа линия имат достъп до същата информация, която имат и командирите в контролните центрове.

Това е технология, предназначена за истински военни

– категоричен е Торстен Райл, един от съоснователите на компанията.

Според тях, система ще помогне на войниците да вземат по-бързи и по-добре информирани решения и ще бъде достъпна на различни устройства.

В момента всичко това се прави ръчно: телефонни обаждания, четене, чертане на карти. Разбирането за наличните системи, какви функции изпълняват, какво е тяхното намерение – това е проблем, който трябва да решава изкуственият интелект

– споделя Никлас Кьолер.

Експерти подчертават, че особено впечатляващо при Helsing е начинът, по който AI картографира електромагнитния спектър, невидимото пространство, в което различни машини изпращат електронни сигнали една на друга за комуникация.

Използването на приложения на изкуствен интелект за анализ на това коя част от честотата на електромагнитния спектър да се използва, и коя да се блокира, е изключително мощен метод

– споделя Бен Дженсън, старши сътрудник в Центъра за стратегически и международни проучвания (CSIS).

През последните месеци Helsing продължава своето разширение на Стария континент, като активно сътрудничи с различни правителства. През юни тази година, немското правителство сключи договор с Helsing и шведската компания Saab за модернизацията на възможностите за електронна война на изтребителя „Eurofighter Typhoon“. Проектът предвижда ъпгрейд на 15 броя самолети чрез интеграция на сензорния пакет AREXIS на Saab с AI платформата на Helsing.

През август 2023 г., консорциум, включващ Helsing, IBM и Rohde & Schwarz, спечели договор за разработването на основна платформа, базирана на изкуствен интелект за програмата Future Combat Air System. FCAS е амбициозен проект, по който съвместно работят Германия, Франция и Испания. Целта е създаване на иновационна бойна авиационна система. В рамките на проекта се планира създаването на Next Generation Weapon System (NGWS), включващо шесто поколение изтребители и авангардни aвтономни въздушни системи.

Image: Helsing

Целта на AI Bulgaria е да предоставя актуална и стойностна информация от света на изкуствения интелект (AI). Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X, LinkedIn и се присъединете към нашия Discord сървър!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: