AI Bulgaria AI Bulgaria

Google пусна Gemma – семейство отворени AI модели

Gemma
Source: Google

След като преди по-малко от седмица Google представи Gemini Pro 1.5, днес технологичният гигант пусна Gemma – семейство отворени AI модели, “разработени на базата на същите изследвания и технологии, използвани за създаването на моделите Gemini”.

Разработени от DeepMind и други екипи на Google – Gemma са вдъхновени от моделите Gemini (Близнаци), а името отразява латинското gemma, което означава „скъпоценен камък“

– уточняват от Google в блог пост по темата.

Gemma се предлага в два размера – 2B и 7B, като всеки от тях е предварително обучен и фино настроен. Те са оптимизирани както за TPUs на Google Cloud, така и за графичните процесори на NVIDIA, което е резултат от сътрудничеството между двата технологични гиганта.

Gemma могат да се използват в различни среди, включително Colab, Kaggle, както и в платформи като Hugging Face, MaxText, NVIDIA NeMo и TensorRT-LLM.

Въпреки малкия размер, от Google твърдят, моделите „превъзхождат значително по-големите модели в ключови бенчмаркове“ и „могат да работят на лаптоп или настолен компютър“.

„Gemma е създадена за отворената общност от разработчици и изследователи, които са двигател на иновациите в областта на изкуствения интелект“, посочват от Google. А за тези , които искат да започнат и не са използвали Google Cloud досега, компанията предлага 300 долара кредити за платформата, където те могат да ги използват за работа с моделите Gemma.

Освен това „изследователите имат възможност да кандидатстват за до 500 000 долара в кредити за Google Cloud, които да им позволят да ускорят своите проекти“, посочва технологичният гигант.

Заедно с моделите Google пусна и нов набор от инструменти за отговорен генеративен изкуствен интелект (Responsible Generative AI Toolkit), които имат за цел „да помогнат на разработчиците и изследователите да приоритизират разработването на безопасни и отговорни приложения за изкуствен интелект“.

Можете да научите повече на ai.google.dev/gemma.

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: