AI Bulgaria AI Bulgaria

Google AlphaZero: Исторически преломен момент в изкуствения интелект

AlphaZero

AlphaZero, система за изкуствен интелект, разработена от Google DeepMind, е едно от най-впечатляващите постижения в историята на AI. Обучавайки се самостоятелно от базовите правила на стратегическите игри шах, шоджи и Го, този алгоритъм успя да постигне най-високо ниво на игра. AlphaZero демонстрира върхови умения, които превъзхождат всички водещи компютърни програми.

Пътят към създаването на AlphaZero: от исторически концепции към преломни достижения

Придобиването на DeepMind от Google през 2014 г. се оказва ключов момент за развитието на изкуствения интелект. Само година по-късно, през 2015 г., светът стана свидетел на раждането на AlphaGo , символ на грандиозните амбиции на компанията. Когато този иновативен алгоритъм постигна победа над световния шампион по Го, Ли Седол, през 2016 г., научната общност остана без думи. Този успех не просто отбеляза нова глава в историята на изкуствения интелект, но и подготви почвата за следващата голяма иновация.

Нова глава в изкуствения интелект: Google AlphaZero Самообучение и усъвършенстване

Когато Google DeepMind представи AlphaZero през 2017 г., светът на изкуствения интелект стана свидетел на нова ера на иновации.

Вместо да се основава на традиционните правила и стандартни методи за обучение, тази програма използва дълбока невронна мрежа, която поначало знае само основните правила на игрите.

Съсредоточавайки се върху конкретните игри шах, шоги (японски шах) и Го, AlphaZero играе милиони игри срещу себе си чрез процес на опит и грешка, наречен „усилено обучение„. С течение на времето системата научава от победите, загубите и равенствата, за да коригира параметрите на невронната мрежа, като я прави по-вероятна да избира благоприятни ходове в бъдеще.

В първите 9 часа от съществуването си, AlphaZero е изиграла 44 милиона партии шах срещу себе си. След 2 часа е станала по-добра от всеки човек, а след 4 е започнала да побеждава най-добрите шахматни програма в света и надминава всички предишни версии на AlphaGo

За 24 часа обучение AlphaZero е достигнала свръхчовешко ниво на игра в шах, шоги и Го.

AlphaZero отваря вратата към нова ера на изкуствен интелект, в която машините стават все по-умни и способни да се самообучават

– споделя, Демис Хасабис, съосновател на DeepMind.

AlphaZero: Какво мислят легендите?

AlphaZero привлече вниманието и на най-големите имена в света на интелектуалните спортове. Ето какво споделят те:

Йошихару Хабу, 9-Дан професионалист по шоги, и единственият играч в историята с всички седем главни титли, подчертава:

Уникалният му стил на игра ни показва, че има нови възможности в играта.

Голямо удоволствие е за мен да виждам, че AlphaZero играе с такъв динамичен стил, който напомня за моя. Тези самообучаващи се машини показват изключителни резултати, и ние имаме много да научим от тях

-споледеля, Гари Каспаров, бивш световен шампион по шах.

Допълнителни иновации на AlphaZero

AlphaZero не е ограничен само до настолните игри. През 2021 г., DeepMind обяви, че системата е адаптирана за решаване на сложни проблеми в областта на квантовата физика и моделиране на квантови системи. Това отваря вратата към нови области на приложение и показва, как изкуственият интелект може да бъде интегриран в научните изследвания.

Професор Сатиндер Сингх, специалист по изкуствен интелект от Университета Мичиган, коментира успеха на AlphaZero:

Това е безпрецедентен пробив в областта на машинното обучение. AlphaZero напълно самостоятелно, може да използва своите стратегии и техники, които често водят до решения, които хората никога не биха съобразили. Това е пример за това как машините могат да ни помогнат да вникнем в по-сложните и загадъчни проблеми в нашия свят.

Наследството на AlphaZero и бъдещето на изкуствения интелект

AlphaZero промени нашите представи за възможностите на изкуствения интелект. Ако тази система може така бързо и ефикасно да преоткрие и усъвършенства стратегии в различни настолни игри и науката, какво друго бихме могли да очакваме от бъдещето на AI? В едно не толкова далечно бъдеще, изкуственият интелект би могъл да играе ключова роля в различни области – от медицината до космическите изследвания.

За да научите повече за историята на изкуствения интелект, препоръчваме да прегледате нашата секция “История“.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: