AI Bulgaria AI Bulgaria

Google DeepMind представи революционния модел – AlphaFold 3

AlphaFold 3
Image: Created with Midjourney

Екипът на Google DeepMind представи AlphaFold 3 – революционен модел на изкуствен интелект (AI), който може да предсказва структурата и взаимодействията на почти всички биологични молекули, включително протеини, ДНК, РНК, лиганди, йони и химични модификации.

Във всяка растителна, животинска и човешка клетка има милиарди молекулярни машини. Те са съставени от протеини, ДНК и други молекули, но нито една частица не работи самостоятелно

– споделят от Google DeepMind в блог пост по темата.

Само ако видим как взаимодействат заедно, в милиони видове комбинации, можем да започнем наистина да разбираме процесите на живота.

Системата е наследник на AlphaFold 2, която през 2020 г. направи фундаментален пробив в предсказването на структурата на почти всички протеини, известни на науката.

„Досега милиони изследователи по света са използвали AlphaFold 2 за откриване на ваксини срещу малария, лечение на рак и проектиране на ензими“, споделят от DeepMind. Публикации, свързани с AlphaFold, са цитирани повече от 20 000 пъти, а научното въздействие на системата е отличено с множество награди, последната от които е „Breakthrough Prize in Life Sciences“ (Наградата за пробив в науките за живота).

В статия, публикувана в списание Nature, Google DeepMind споделя, че AlphaFold 3 е „революционен модел, който може да предсказва структурата и взаимодействията на всички молекули в природата с безпрецедентна точност“.

„При взаимодействията на протеините с други типове молекули наблюдаваме поне 50% подобрение в сравнение със съществуващите методи за прогнозиране, а за някои от най-важните категории взаимодействия сме удвоили точността на прогнозиране.“, споделят учените.

„При зададен входящ списък от молекули AlphaFold 3 генерира цялостната им 3D структура, разкривайки начина, по който всички те си пасват. Системата моделира както големи биомолекули като протеини, ДНК и РНК, така и малки молекули, известни също като лиганди — категория, която обхваща много лекарства“, посочват изследователите на Google DeepMind. Освен това, AlphaFold 3 може да моделира химически модификации на молекулите, които контролират здравословното функциониране на клетките и които, когато бъдат нарушени, могат да доведат до заболяване.

Това е огромно постижение за нас

– споделя главният изпълнителен директор на Google DeepMind Демис Хасабис.

Именно това е необходимо за откриването на лекарства: трябва да видим как дадена молекула ще се свърже с определено лекарство, колко силно, а също и с какво друго може да се свърже.

Способността на AlphaFold 3 да моделира различни протеини е подобрена чрез използването на дифузионен модел, подобен на тези използвани от генераторите на изображения като DALL-E и Midjourney. Дифузионният модел анализира набор от експериментално потвърдени протеинови структури и „изучава“ типичните модели и форми, които протеините приемат в природата. След това генерира реалистични 3D структури на нови протеини въз основа на научените модели, подобно на генераторите на изображения, които се учат от реални снимки.

AlphaFold 3 ще бъде достъпен за академични изследвания чрез нова облачна платформа, наречена AlphaFold Server, но DeepMind няма да пусне софтуера с отворен код, както направи за предишните версии на системата. За търговски приложения като разработване на лекарства, достъпът до пълния модел AlphaFold 3 ще бъде ограничен и ще се предоставя само на корпоративни партньори на DeepMind.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: