AI Bulgaria AI Bulgaria

Google обмисля въвеждането на платена AI търсачка

Google
Image: Created with Midjourney

Според доклад на „Financial Times“, Google обмисля въвеждането на нова платена „Premium“ функция за търсене, използваща генеративен изкуствен интелект.

Целта е да се предложи по-персонализирано и интерактивно търсене, използвайки езиковите модели Gemini, които вече са част от съществуващите премиум услуги.

Въпреки че традиционната търсачка ще остане безплатна, въвеждането на платена „Premium“ функция представлява значителна промяна в бизнес модела на технологичния гигант, който винаги е разчитал на приходите от реклама.

Ходът на Google идва в отговор на засилващата се конкуренция от страна на OpenAI и Microsoft, както и от стартъпи като Perplexity AI и You, които използват големи езикови модели и генеративен изкуствен интелект, за да преосмислят начина, по който търсим информация в интернет.

„Не работим и не обмисляме търсене без реклами. Както сме правили много пъти досега, ще продължим да изграждаме нови премиум възможности и услуги, за да подобрим абонаментните си предложения в Google“, посочват от компанията в имейл до Ройтерс.

Въпреки че инженерите на Google вече разработват въпросната технология за търсене с изкуствен интелект, ръководството на компанията все още не е взело окончателно решение дали и кога ще стартира услугата.

През май миналата година Google започна да тества експериментална AI услуга за търсене, наречена „Search Generative Experience“ (SGE), която предоставя по-подробни отговори на заявки от потребителите, но все още включва връзки към допълнителна информация и реклами. Освен това услугата не е достъпна за европейските потребители.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: