AI Bulgaria AI Bulgaria

Сам Алтман: GPT-5 ще бъде много по-интелигентен от GPT-4

Алтман
Image: OpenAI

По време на събитие в Станфордския университет, главният изпълнителен директор на OpenAI, Сам Алтман, заяви, че въпреки изключителните възможности на GPT-4, това е „най-глупавият модел, който някога ще ни се наложи да използваме отново, и то с много, в сравнение с бъдещите AI модели“.

Алтман, който напуска Станфорд през 2005 г., за да преследва предприемачески начинания, определи ChatGPT като „меко казано срамен в най-добрия случай“ и изрази увереност, че бъдещите модели ще продължат да надминават своите предшественици по отношение на възможности и интелект.

GPT-5 ще бъде много по-интелигентен от GPT-4, GPT-6 ще бъде много по-интелигентен от GPT-5, а ние не сме близо до върха на тази траектория

– твърди той.

Алтман смята, че макар новите технологии да са шокиращи в началото, обществото бързо се адаптира. GPT-4, който се появи преди една година, беше посрещнат с „двуседмична лудост“ и хората повярваха, че това е „това лудо нещо и светът се е променил завинаги“, казва Алтман. „Сега хората казват: „О, това е ужасно. Къде е GPT-5?“

Мисията на OpenAI от самото ѝ създаване е разработването на изкуствен общ интелект (Artificial General Inelligence, AGI), който компанията определя като „високоавтономна система, която превъзхожда хората в най-ценните от икономическа гледна точка дейности“.

Алтман вярва, че обществото трябва да бъде подготвено за този технологичен напредък чрез „отговорно и градивно внедряване, дори и на несъвършени модели“.

Нека обществото се развива заедно с технологията. Нека то ни каже какво иска от нея колективно и какво желаят хората индивидуално

– заяви той.

Въпреки че перспективата за AGI може да бъде плашеща, Алтман вярва, че тя „ще се превърне в стъпало, което ще помогне на обществото да достигне по-големи висоти“. По думите му потенциалните ползи от AGI са огромни. Той е убеден, че технологията ще донесе на обществото висококачествено образование, лечение на болести, развлечения и изследване на космоса.

Ние дължим на себе си и на хората на бъдещето един по-добър свят

– посочва Алтман.

Разработката на подобни системи е скъпа, но това не притеснява изпълнителният директор на OpenAI.

Дали ще изгорим 500 млн. годишно, 5 млрд. или 50 млрд. годишно, не ме интересува

– казва той.

Създаването на AGI ще бъде скъпо, но си заслужава.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: