AI Bulgaria AI Bulgaria

„Her“ (2013): Филм с Хоакин Финикс

Her

Във филма ‘Her’, Спайк Джонз ни се представя алтернативно бъдеще, в което изкуственият интелект не само превзема ежедневието, но и прониква в най-интимните човешки взаимоотношения. В този свят границите между човека и технологията са не само размити, но и радикално преосмислени.

Сюжет и контекст

Централната фигура, Теодор, изигран с изключителна дълбочина от Хоакин Финикс, е човек, изправен пред болезненената реалност на развода. Неговата професия – да пише лични писма за други, още повече подчертава неговата изолация от света на истинските човешки контакти. В търсене на утешение, Теодор обръща внимание към ОС1 – революционна операционна система, първата в света изкуствена интелигентност с чувства и съзнание. Така в живота му влиза Саманта, чийто глас, благодарение на магнетичната интерпретация на Скарлет Йохансон, добавя ново измерение на неговия свят.

Във филма изкуственият интелект е представен по един нов и свеж начин. Саманта не е просто един глас в слушалката на Теодор. Тя се учи, адаптира и еволюира с всяка своя взаимодействие с Теодор и света около него. Тя не е само един инструмент, тя е партньор, приятел и любовник.

Актьорска игра

Хоакин Финикс и Скарлет Йохансон ни предлагат едни от своите най-блестящи актьорски роли в „Her“. Финикс, изобразявайки Теодор, създава портрет на съвременния човек, потънал в изолация. Всяка негова реплика и жест ни карат да се потопим в неговите емоции и да почувстваме болката му. От друга страна, Йохансон, въпреки че е присъствайки само чрез глас, успява да вложи толкова много емоция и човечност в Саманта, че ние, аудиторията, забравяме, че тя е просто изкуствен интелект.

Медийните реакции към „Her“

„Her“ беше посрещнат с огромен ентусиазъм . Медии от ранга на CNN го описаха като „романтична драма“, която „изследва реалността на виртуалната любов“, докато IMDb акцентира върху филмовата естетика, наричайки го „поетичен поглед към изолацията и човешката потребност от връзка“. Но далеч от медийните епитети, филмът предизвиква аудиторията да преосмисли дефинициите на общуване, интимност и емоционалност в ерата на цифровата технология.

Заключение

„Her“ на Спайк Джонз е дълбоко емоционален и интелектуален филм, който поставя важни въпроси за естеството на съзнанието, връзките и любовта в ера на изкуствен интелект. Създавайки свят, в който човекът може да се влюби в изкуствен интелект, Джонз ни предизвиква да преосмислим нашите представи за това какво означава да бъдеш човек.

Целта на AIBulgaria.com е да предоставя актуална и стойностна информация от света на изкуствения интелект (AI). Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, Twitter и LinkedIn. Също така, може да се присъедините към нашия Discord сървър!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: