AI Bulgaria AI Bulgaria

INSAIT е един от участниците в първия глобален Алианс за изкуствен интелект

Алианс за изкуствен интелект

Българският Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университ е една от 50-те организации в света, които получават покана за участие в историческия първи глобален Алианс за изкуствен интелект (AI Alliance). Инициативата е на IBM и Meta и има за цел да създаде отворен, безопасен и отговорен изкуствен интелект, като обедини усилията на частния сектор, академичните среди и институциите.

INSAIT не само ще участва в Алианса, но и е един от основателите на инициативата. Българският институт се присъединява към водещи образователни и научни институции като НАСА, ЦЕРН, Харвардския университет, Йейл, Бъркли, ETH Цюрих, Токийския университет, Университета Корнел, както и към технологични компании като Sony, Linux, AMD, Dell, Oracle, Red Hat, Stability AI и HuggingFace.

Организациите, участващи в инициативата, имат глобално въздействие, изразяващо се в годишен бюджет за развойна дейност в размер на над 80 милиарда долара, в тях работят общо 1 млн. души, а обучаващите се студенти са 400 хил.

INSAIT с удоволствие се присъединява към Алианса за изкуствен интелект и ще помогне за проправянето на пътя към по-прозрачен, отворен, сигурен и надежден изкуствен интелект

– заяви основателят и Архитект на INSAIT проф. Мартин Вечев.

Алиансът планира да ръководи множество съвместни научноизследователски проекти, целящи разработването и внедряването на критерии, стандарти за оценка, инструменти и други ресурси, които да гарантират отговорното разработване и използване на AI системите в световен мащаб. В допълнение ще разработи и съгласува критерии и стандарти за оценка на отворените версии на моделите и тяхното внедряване в приложения.

Също така ще работи и за насърчаване на екосистемата от отворени основополагащи модели (open source foundation models) с разнообразни модалности. Инициативата ще даде възможност на разработчиците и учените да опознаят, експериментират и приемат отворените технологии. Целта е да се подпомогне разработването на многоезични, многофункционални и научни модели, които могат да помогнат в области като климат, образование и други.

Освен това членовете на Алианса ще разработят образователно съдържание и ресурси, които да информират както обществеността, така и политическите и регулаторните органи за ползите, рисковете и възможните решения за регулиране на AI.

По повод създаването на Алианса за изкуствен интелект, Арвинд Кришна, председател и главен изпълнителен директор на IBM, заяви:

Напредъкът, който продължаваме да наблюдаваме в областта на изкуствения интелект, е доказателство за отворените иновации и сътрудничеството между общности от творци, учени, академици и бизнес лидери. Това е ключов момент в определянето на бъдещето на изкуствения интелект. IBM се гордее, че си партнира със съмишленици в рамките на Алиансa за изкуствен интелект, за да гарантира, че тази отворена екосистема е двигател на иновативна програма за AI, подкрепена от безопасност, отговорност и научна точност.

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: