AI Bulgaria AI Bulgaria

INSAIT представи BgGPT – първият български голям езиков модел

BgGPT
BgGPT- INSAIT

Институтът по информатика, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет „Св.Климент Охридски“ представи днес BgGPT – първият български отворен голям езиков модел за изкуствен интелект (AI).

Моделът е разработен по подобие на отворени модели като Llama 2 на Meta и Mixtral от френската компания Mistral, но с една голяма разлика – той е създаден за българската държава, българската наука, българския бизнес и всички български граждани. Това означава, че данните няма да се споделят с чуждестранни корпорации, а ще останат в държавата и българските организации.

BgGPT е обучен върху над 3 милиарда изречения на български език и се състои от 7 милиарда параметъра. За разлика от подобни модели, като например ChatGPT на OpenAI и Bard на Google, BgGPT не е корпоративна собственост и може да се използва свободно от публични и частни организации.

На официалното представяне на BgGPT присъстваха министър-председателят акад. Николай Денков, министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, ректорът на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ проф. Георги Вълчев, основателят и научен директор на INSAIT проф. Мартин Вечев и изпълнителният директор на INSAIT инж. Борислав Петров.

Снимка: МОН

Представянето днес на българския ChatGPT е една много важна крачка не само за научноприложните изследвания в България, но и за развитието на българските научни организации и на българското образование

– каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

По думите му разработеният от INSAIT модел на изкуствен интелект ще даде възможност за прилагането на тази технология в българското училищно образование и в университетите.

Съревнованието за развитие на модели, базирани на изкуствен интелект, се ускорява. Очакването е след няколко години икономиките в света да се разделят на такива, които използват изкуствен интелект и такива, които не успяват

– заяви министър-председателят акад. Николай Денков

Успехът до голяма степен ще се предопредели от това до колко ще успеем да интегрираме този тип платформи.

Министър-председателят заяви още, че с бюджета тази година ще бъде подкрепено развитието на изчислителен център, който е специализиран за изкуствен интелект, което е още една възможност този тип знание да се развива на световно ниво.

BgGPT ще бъде напълно достъпен на 3 март на адрес https://bggpt.ai. Междувременно потребителите ще могат да се регистрират за ранен достъп, но приоритет ще имат научните, образователните, обществените и бизнес организациите. За да продължи да развива споделеното ползване на модела и неговите приложения, екипът на INSAIT започва и серия от разяснителни срещи и събития с технологичната общност.

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: