AI Bulgaria AI Bulgaria

Kia интегрира изкуствен интелект от OpenAI в новия си електрически SUV EV3

Kia
Image: Kia

Новият изцяло електрически компактен SUV Kia EV3, който беше представен миналата седмица, ще разполага с гласов асистент, задвижван от ChatGPT на OpenAI, съобщиха от южнокорейската компания.

Гласовият асистент в EV3 ще осигурява оптимизирано планиране на маршрута, ще предлага възможности за забавление и дори може да препоръчва ресторанти, кафенета и места за отдих.

Ръководителят на отдела за потребителско изживяване на Kia, Пабло Мартинес, заяви, че моделът на OpenAI е „значително модифициран“. Той ще бъде напълно интегриран с приложението на Kia, което ще задвижва интелигентен чатбот, способен да отговаря на въпроси и да предоставя информация за автомобила в реално време.

Автомобилите от серията EV3 ще бъдат пуснати първоначално в Южна Корея през юли, а по-късно през годината се очаква да навлязат и на европейския пазар. Цената им ще варира между 35 000 и 50 000 долара.

Kia не е първият автомобилен производител, който интегрира генеративен изкуствен интелект в своите автомобили.

По време на изложението „CES 2024“, което се проведе през януари в Лас Вегас, автомобилните гиганти Mercedes-Benz и Volkswagen представиха свои генеративни AI асистенти.

Mercedes разкри нова операционна система, наречена MB.OS, и нова информационно-развлекателна система, която използва AI, за да предложи „подобно на човешкото взаимодействие с водачите и пътниците.“

От своя страна, Volkswagen обяви, че ще интегрира ChatGPT на OpenAI в своите автомобили, като интеграцията ще подобри съществуващия гласов асистент, наречен „IDA.“

След последната версия на GPT-4, или по-точно Omni (GPT-4o), асистентът на OpenAI направи значителен напредък в сравнение с всички предишни гласови технологии. Основният проблем на асистенти като Siri и Alexa беше свързан със забавянето в комуникацията между човека и машината. Новата технология на OpenAI решава този проблем, осигурявайки по-бързо и ефективно взаимодействие.

Неслучайно автомобилните производители все повече се насочват към интегриране на генеративни AI асистенти, като тези на OpenAI, или разработват свои собствени решения. Именно в автомобилите тези гласови асистенти са най-ценни. Те предоставят необходимата помощ на водачите, когато трябва да бъдат концентрирани върху шофирането.

Нещо повече, с развитието на така наречените AI агенти, можем да очакваме много по-усъвършенствани асистенти, които ще могат да извършват действия като търсене в интернет, резервации на ресторанти или проверка на пътните условия.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: