AI Bulgaria AI Bulgaria

Meta представи новата ера на изкуствения интелект

Meta AI

Meta продължава своето непрекъснато развитие в областта на изкуствения интелект. На 27 септември технологичният гигант разкри поредица от AI нововъведения, които обещават да преобразят начина, по който потребителите взаимодействат с широката гама от приложения, създадени от компанията. Oснователят на Meta Марк Зукърбърг сподели в Facebook:

Преди известно време създадох Jarvis, моя първи домашен изкуствен интелект. Оттогава работим заедно с инженерите на Meta и някои страхотни хора, за да създадем още системи базирани на изкуствен интелект, които всички вие може да използвате за изпълнение на задачи или просто за забавление. Скоро ще ги срещнете в Instagram, Facebook, WhatsApp и Messenger. Наслаждавайте се!

Meta AI

Meta AI е нов чатбот, представен от компанията (към момента наличен само в САЩ). Той ще е достъпен през приложения като WhatsApp, Messenger“ и Instagram и скоро ще бъде въведен и в интелигентните очила Ray-Ban Meta, както и в Quest 3. Основната му задача е да предоставя потребителите с възможността да взаимодействат по начин, сходен на човешката комуникация.

Meta AI се задвижва от персонализиран модел, който използва технологията на Llama 2 и най-новите научни изследвания в областта на големите езикови модели на Meta. Освен това, чрез търсачката Bing на Microsoft, асистентът ще има достъп до актуална информация в реално време и ще предлага инструмент за генериране на изображения.

Партньорствoто между двете компании е продължение на предишните съвместни начинания, които имат за цел да ускорят иновациите в ерата на изкуствения интелект.

Meta AI
Source: Meta AI

Редактиране на изображения с помощта на изкуствен интелект

Освен нововъведенията около Meta AI, компанията представя и нови инструменти за редактиране на изображения в Instagram: Restyle и Backdrop. Тези инструменти използват технологията на новия генератор на изображения на Emu, обучен върху 1.1 милиарда комбинации от снимки и текст, като същo така се възползват от научните изследвания и познанията от модела Segment Anything Model на Meta.

Restyle позволява на потребителите да преобразуват своите снимки, като прилагат визуални стилове, които описват. Например, чрез въвеждане на описание като „акварел“ или по-подробна насока като „колаж от списания и вестници с разкъсани ръбове“, потребителите ще могат да създадат нов вид и усещане на изображението.

Restyle
Source: Meta AI

Backdrop от своя страна предлага промяна на сцената или фона на дадено изображение. Команди като „постави ме пред великолепната северно сияние“ или „заобиколен от кученца“ активират инструмента да създава изображение с основния обект на преден план и фона, описан от потребителя.

Backdrop
Source: Meta AI

AI Персонажи от известни личности

Освен това, Meta представи 28 AI персонажа, които ще се интегрират в месинджър приложенията на компанията. Мнозина от тях са вдъхновени от известни личности като Чарли Д’Амелио, Дуейн Уейд, Кендъл Дженър, MrBeast, Снуп Дог, Парис Хилтън и други. Целта на тези персонажи е да предлагат интерактивни и забавни взаимодействия с потребителите. За да създаде тези дигитални реплики, компанията е използва генеративни техники на изкуствен интелект, като предварително е заснела автентичните движения и изрази на звездите.

AI Стикери

Meta представя и нова функция – AI стикери. Използвайки технологиите на Llama 2 и основния си модел за генериране на изображения, Emu, компанията предлага инструмент, който бързо преобразува текстови указания в уникални стикери високо качество. Очаква се функцията да бъде на разположение на избрани англоезични потребители в WhatsApp, Messenger, Instagram и Facebook Stories през следващия месец.

AI Стикери
Source: Meta AI

Какво следва?

Като за финал, Meta представи и нова платформа наречена AI Studio. Тя е създадена за да улеснени на разработката и разпространението на AI модели. Планът на компанията е да предостави този инструмент на хора извън Meta – както на разработчици, така и на обикновени потребители, за да могат да създават собствени AI. В рамките на следващите няколко седмици, разработчиците ще имат възможността да интегрират собствените си AI решения в комуникационните платформи на компанията.

Бизнесите също ще имат възможността да създават свои собствени AI, които отразяват ценностите на техния бранд и подобряват обслужването на клиентите. Независимо дали говорим за малки стартъпи, стремящи се към разрастване, или за установени компании, които искат да оптимизират комуникацията си, AI технологиите ще допринесат за укрепването на връзката с клиентите чрез платформите на Meta. Тази нова функционалност ще бъде пусната в алфа версия и ще продължи да се развива през следващата година.

В допълнение, Meta разработва пясъчник (sandbox), който планира да пусне през следващата година, позволявайки на всеки да експериментира със създаването на собствен изкуствен интелект. С постоянното разрастване и развитие на AI екосистемата, компанията има амбицията да интегрира този пясъчник в метавселената, предоставяйки възможност за създаване на AI с още по-голяма степен на реализъм и взаимодействие.

Целта на AI Bulgaria е да предоставя актуална и стойностна информация от света на изкуствения интелект (AI). Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X, LinkedIn и се присъединете към нашия Discord сървър!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: