AI Bulgaria AI Bulgaria

OpenAI представи GPT-4o – своя последен мултимодален AI модел

GPT-4o
Image: OpenAI

Днес, по време на събитие, предавано на живо, OpenAI представи GPT-4o – революционен мултимодален модел на изкуствен интелект (AI), предлагащ разширени възможности за работа с текст, изображения, видео и аудио.

Главният технологичен директор на OpenAI, Мира Мурати, обясни, че GPT-4o („o“ за „omni“) ще осигури „интелигентност на ниво GPT-4“ за всички потребители, включително и за тези, които използват безплатната версия на ChatGPT. Платените абонати, от друга страна, ще се радват на до пет пъти по-голям капацитет на заявки.

По време на събитието OpenAI демонстрира гласовите възможности на GPT-4o, които, за разлика от всички предишни версии, са изключително бързи и без никакво забавяне. Моделът демонстрира почти мигновена реакция по време на гласови разговори, може да регулира емоционалния си тон и дори да улавя емоциите на потребителите въз основа на техния глас, подобно на изкуствения интелект с емоционална интелигентност на Hume. С други думи, GPT-4o прилича на виртуалния асистент от филма „Тя“ на Спайк Джоунс.

GPT-4o разполага и с подобрени възможности за възприемане и анализ на визуална информация, които позволяват на потребителите да взаимодействат с изкуствения интелект чрез изображения и видео. Компанията представи и нова десктоп версия на ChatGPT, чрез която чатботът дори може да вижда екрана на потребителите и да им помага с различни проблеми. Тя ще бъде първоначално налична за macOS, а на по-късен етап и за Windows.

Новият гласов (и видео) режим е най-добрият компютърен интерфейс, който някога съм използвал

написа в своя блог главният изпълнителен директор на OpenAI, Сам Алтман.

Усещането е като на изкуствен интелект от филмите; и все още е малко изненадващо за мен, че е истински.

GPT-4o също така може да генерира комбинации от аудио, текст и изображения.

За да направи своята технология „по-достъпна и полезена в световен мащаб“, OpenAI сподели в блог пост, че „езиковите възможности на GPT-4o са подобрени по отношение на качеството и скоростта, като ChatGPT вече поддържа повече от 50 езика (включително български) при регистрация и влизане, потребителски настройки и др.“

За разработчиците API-тата на GPT-4o ще се предлагат на половин цена и с два пъти по-висока скорост от GPT-4 Turbo, както и пет пъти по-високи рейт лимити.

OpenAI заяви, че GPT-4o ще бъде пуснат първо за платените абонати на ChatGPT Plus, Team и Enterprise през следващите дни, като в крайна сметка ще бъде на разположение и за безплатните потребители на ChatGPT.

Новият гласов режим, от друга страна, ще бъде пуснат през следващите седмици за абонатите на ChatGPT Plus, поясниха от компанията.

Можете да изгледате цялото събитие в канала на OpenAI в YouTube.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: