AI Bulgaria AI Bulgaria

Samsung пуска генеративен AI модел, като изпреварва Apple

Samsung Gauss

Днес, 8 ноември, по време на Samsung AI Forum 2023, технологичният гигант представи нов генеративен модел на изкуствен интелект, като намекна, че скоро ще се появи и в устройствата на компанията.

Samsung обясни, че технологията е кръстена на Карл Фридрих Гаус, “легендарния математик, създал теорията за нормалното разпределение, която е в основата на машинното обучение и изкуствения интелект“.

Разработен от Samsung Research, Gauss е оптимизиран за изпълнение на приложения с изкуствен интелект директно на устройствата, а не в облака. Това ще осигури предимства като по-добра поверителност, скорост и персонализация.

AI системата включва три инструмента: Samsung Gauss Language, Samsung Gauss Code и Samsung Gauss Image. Първият е голям езиков модел, който може да създава, редактира и превежда текстове, подобно на ChatGPT. Вторият инструмент помага на разработчиците в писането на код. Третият, Samsung Gauss Image, има способността да генерира или редактира изображения.

В момента Samsung Gauss се използва за повишаване на производителността на служителите, но в близко бъдеще ще бъде разширен до различни приложения и продуктите на Samsung, за да осигури ново потребителско изживяване

– заявиха от компанията в съобщение за медиите.

Samsung може би ще са сред първите производители на телефони в света, които ще въведат генеративен изкуствен интелект в своите устройства. Даниел Араужо, вицепрезидент в Samsung Electronics, заяви по време на разговора за приходите на компанията миналия месец, че „технологията на генеративен AI ще достигне до потребителите през следващата година„, като най-вероятно ще дебютира в предстоящия Galaxy S24.

Apple, най-големият съперник на Samsung в областта на смартфоните, все още не е обявил свой собствен продукт с генеративен изкуствен интелект. Главният изпълнителен директор на компанията Тим Кук заяви миналия месец, че технологичният гигант „работи в областта на генеративния AI“, но отказа да даде повече подробности.

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

ТАГОВЕ:  
Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: