AI Bulgaria AI Bulgaria

Smart Soft Healthcare: AI решения в областта на радиологията

Smart Soft Healthcare

Smart Soft Healthcare е българска компания, основана от Неделчо Георгиев, главен изпълнителен директор, и Асен Асенов, който заема позицията технически директор. Със седалище в град Варна, компанията е специализирана в технологични иновации в областта на медицината и радиологията.

Основен акцент в дейността на компанията е бързо разрастващият се пазар на електронното здравеопазване (eHealth market), където Smart Soft Healthcare се стреми да предлага иновативни решения.

Ключов продукт в портфолиото на компанията е CoLumbo –  АI софтуер за анализ на изследвания с Ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) на лумбалната област на гръбначния стълб. Софтуерът представлява първата по рода си система, обединяваща алгоритми на изкуствен интелект и медицинска експертиза за оптимизация на диагностичния процес.

CoLumbo е разработен от международен екип от специалисти с обширен опит в областта на софтуерната разработка, финансите, технологиите и медицината. Като към проекта са ангажирани и голям брой консултанти – радиолози, неврохирурзи и МСК специалисти от Европейския съюз и САЩ.

Технически характеристики на CoLumbo

CoLumbo е асистентен тип софтуер, който идентифицира и измерва всички основни структури на лумбалния гръбначен стълб чрез автоматична сегментация и предоставя подробно описание на констатациите в редактируем доклад.

Софтуерът работи на базата на уникален алгоритъм за машинно обучение, който комбинира конволюционни невронни мрежи с медицински данни, осигурявайки бърза и точна диагностика.

 Процесът на анализ преминава през няколко етапа:

 1. Сегментация: Първоначално, изображението се разделя на отделни сегменти или зони, като се използва специализирана технология за анализ на всеки пиксел поотделно.
 2. Идентификация: След това, програмата определя ключови точки в изображенията от Ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), което помага за следващия етап на анализ.
 3. Измерване: На този етап се измерват различни параметри, като разстояния, площи и ъгли, базирани на предварително идентифицираните ключови точки.
 4. Комбиниран анализ: Накрая, събраната информация се анализира за да се създаде детайлен доклад за възможните патологии, който помага на специалистите да направят точна диагноза.

Предимства

CoLumbo предоставя редица предимства, които оптимизират работния процес и подпомагат радиолозите в ежедневните им дейности. Някои от основните предимства включват:

 • Спестено време: CoLumbo подпомага радиолозите, като намалява времето, необходимо за анализиране и съставяне на доклади, с до 48%. Това спомага за увеличаване на броя на обслужените пациенти и намаляване на разходите за всяко изследване.
 • Повишена точност: Клиничните изпитвания показват, че използването на CoLumbo намалява вероятността от поставяне на грешни диагнози с до 15%. Това е особено важно за по-неопитните рентгенолози, които могат значително да увеличат точността на диагнозите си чрез използването на софтуера.
 • Стандартизация: CoLumbo помага за стандартизиране на методите за писане на доклади, особено при работа с множество болнични вериги или диагностични центрове.
 • Подобрена комуникация с пациентите: Създава доклади, които са по-лесни за разбиране, което от своя страна подпомага комуникацията между пациентите и лекарите.

В допълнение към тези предимства CoLumbo предлага възможности за персонализиране на диагностичния процес, което позволява на радиолозите да адаптират настройките към специфичните нужди на всяка ситуация.

Сертификати и признания

CoLumbo успешно е преминал клинични изпитвания в три европейски университетски болници и пет медицински центъра в САЩ, като е получил сертификация с CE, одобрение от FDA 510(K) и разрешение от TGA. Това го прави първия продукт за Ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) на лумбалната област, напълно одобрен за клинична употреба както в Европа, така и в САЩ.

Освен това, софтуерът е отличен с първо място във всички категории на престижния конкурс за сегментация IVDM3Seg, организиран под патронажа на Международната конференция по медицинска информатика и компютърно асистирана интервенция (MICCAI), което подчертава неговата ефективност.

Инвестиции

CoLumbo е получил финансиране по програмата BridgeHead Europe на EIT Health за 2019 г. и програмата BridgeHead Global за 2021 г.

Освен това, в началото на 2022 г., компанията събра 2,1 милиона евро в инвестиционен кръг, воден от Eleven Capital и BrightCap. Средствата ще бъдат използвани за разширяване на пазара в САЩ.

Стратегически партньорства

Smart Soft Healthcare успешно развива стратегически партньорства на глобално ниво, част от тях са: 

 • TeraRecon, САЩ: Партньорството с американската компания има за цел да интегрира CoLumbo в платформата за изкуствен интелект на TeraRecon, което ще допринесе лансирането на продукта на американския пазар.
 • OSIMIS, Белгия: В рамките на сътрудничеството, което обхваща региона на Бенелюкс (Белгия, Нидерландия и Люксембург), CoLumbo AI Spine Assistant се интегрира в платформата OSIMIS.
 • Unilabs, Испания: Партньорството има за цел да подобри диагностиката при МРТ изследвания на гръбначния стълб в Испания, като в началния етап ще обхване анализ на 17 000 изследвания годишно, с план за разширяване до 25 000.
 • Emergency Radiology Schueller, Швейцария: Водещата швейцарска компания за телерентгенология е избрала CoLumbo, за да подобри диагностиката на гръбначните заболявания.

В заключение, Smart Soft Healthcare е ярък пример за българска компания, която използва най-новите технологии в изкуствения интелект и компютърното зрение, за да преобрази областта на медицината и радиологията на глобално ниво.

Последвайте ни в FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: