AI Bulgaria AI Bulgaria

Tesla планира да започне продажби на робота Optimus до края на 2025 г.

Optimus
Image: Tesla

Илон Мъск отново привлече вниманието към амбициозните си планове за хуманоидния робот Optimus на Tesla. Според милиардера, Optimus е „по-ценен от всички останали продукти на компанията, взети заедно“.

Редица компании като Figure, Boston Dynamics, Apptronik, Agility Robotics, Sanctuary AI вече усилено разработват хуманоидни роботи за изпълнение на повтарящи се задачи, които могат да бъдат опасни или досадни, в отрасли като логистика, тежката промишленост, автомобилостроенето и др.

Милиардерът вярва, че Tesla е в най-добра позиция сред всички производители на хуманоидни роботи. Преди няколко месеца компанията представи Optimus Gen 2, който в сравнение с предишните версии демонстрира значителни подобрения, включително по-бърза скорост на ходене, по-добро равновесие и умение да борави с деликатни предмети.

Мъск заяви, че Optimus вече изпълнява задачи в лаборатория, а до края на тази година роботът ще бъде използван в реални производствени условия в заводите на Tesla. Освен това, милиардерът прогнозира, че Tesla може да започне да продава Optimus на външни клиенти до края на 2025 г.

Както съм казвал и преди, Optimus ще бъде по-ценен от всичко останало, взето заедно

– заяви той в социалната мрежа X (Twitter).

Причината е, че ако успеем да създадем хуманоиден робот с интелект и способност да се ориентира в реалния свят и да изпълнява задачи, няма смислено ограничение за размера на икономиката.

Милиардерът има огромни надежди за бъдещето на Optimus, като според него в крайна сметка той ще представлява „по-голямата част от приходите и дългосрочната стойност на Tesla“. Той вярва, че в дългосрочен план търсенето на такива роботи може да достигне между 10 и 20 милиарда единици, с приложение в домовете, производството и услугите.

Що се отнася до цената, Мъск заяви, че очаква Optimus да струва „по-малко от половината от цената на автомобилите на Tesla, като с течение на времето тя ще се понижи“.

Въпреки ентусиазма на Мъск, някои анализатори предупреждават, че компанията често пропуска амбициозните си срокове. Наред с това остават предизвикателствата, свързани с безопасността, цената и способността на роботите да изпълняват ефективно сложни задачи в реални условия.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: