AI Bulgaria AI Bulgaria

Udio: „ChatGPT моментът на музикалната индустрия“

Udio
Image: Created with Midjourney

Група бивши инженери на Google DeepMind пусна Udio – нова AI платформа за синтез на музика.

Udio дава възможност на потребителите да създават песни въз основа на текстови указания (prompts). Достатъчно е да въведете описание на желаната песен, да изберете дали искате вокали или само инструментал, можете дори да предоставите текста, ако желаете, и Udio ще генерира песен за по-малко от 40 секунди.

Prompt: Female vocalist, R&b, Contemporary r&b, Passionate, Rhythmic, Uplifting, Lush, Introspective, Anthemic, Gospel
Prompt: Barbershop, rhythmic, happy, melodic, playful, vocal group, warm, 1950s
Prompt: Instrumental, Rock, Hard rock, Heavy metal, Melodic, Energetic, Uplifting

Множество потребители на социалната мрежа X (Twitter), както и на платформата Reddit, похвалиха Udio. Някои от тях споделиха, че произвежда „по-ясна и по-добре звучаща музика от конкуренти като Suno“ с „по-малко звуково размиване, което може да издаде машинния й произход“. Други го определиха като „ChatGPT моментът на музикалната индустрия“, а трети го нарекоха “ Sora на AI музиката“, сравнявайки го с впечатляващия модел за генериране на видео Sora на OpenAI.

Някои потребители обаче го описаха като „плашещо“ и подчертаха, че вече не могат да определят коя песен е истинска и коя е генерирана от изкуствен интелект. Много хора се притесняват какво ще означава това за музикантите, артистите и индустрията като цяло. Как ще изглежда бъдещето на самата музика, след като изкуственият интелект вече може да създава подобни песни?

Само преди дни, oрганизация, наречена Artists Rights Alliance, подкрепена от над 200 музикални изпълнители, сред които Стиви Уондър, Били Айлиш, Ники Минаж, Кейти Пери, Пърл Джем, R.E.M. и др., публикува отворено писмо, озаглавено „STOP DEVALUING MUSIC“ (СПРЕТЕ ОБЕЗЦЕНЯВАНЕТО НА МУЗИКАТА), в което призовава „да се сложи край на използването на изкуствен интелект с цел нарушаване и обезценяване на правата на изпълнителите.“

От Udio споделят, че „са събрали обратна връзка от някои от най-големите имена в музикалната индустрия, сред които will.i.am, Common и Tay Keith, за да гарантират, че инструментът ще бъде полезен за музикантите“.

Екипът на Udio работи заедно с артистите във всички области на развитие на продукта и бизнеса. Компанията си е осигурила 10 млн. долара в начален кръг на финансиране, ръководен от фирмата за рисков капитал Andreessen Horowitz (a16z), и включващ известни технологични и музикални ангели като Майк Кригер (съосновател и главен технически директор на Instagram) и Ориол Винялс (ръководител на Gemini в Google).

Няма нищо друго на пазара, което да се доближава до лекотата на използване, качеството на гласа и музикалността, които постигнахме с Udio – това е истинско доказателство за хората, които участват в проекта

– заяви в интервю за PR Newswire Дейвид Динг, съосновател и главен изпълнителен директор на Udio.

На всеки етап от разработката разговаряхме с хора от индустрията за това как можем да представим тази технология на пазара по начин, който да бъде от полза както за артистите, така и за музикантите.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: