AI Bulgaria AI Bulgaria

xAI на Илон Мъск отвори кода на първия си модел – Grok 1.0

Grok-1
Image: xAI

Стартъпът за изкуствен интелект на Илон Мъск, xAI, отвори кода на първия си модел, Grok-1.

Grok, който беше представен от xAI през ноември 2023 г., досега беше достъпен само за абонатите на X Premium+ на цена от 16 долара на месец. Чатботът, който се захранва от големия езиков модел Grok-1, има достъп до информация в реално време от X и е високо оценяван поради способността си да води остроумни, често пъти бунтарски разговори.

xAI публикува теглата (параметрите) и архитектурата (структурата на невронната мрежа) под лиценз Apache 2.0, но не и информация относно данните за обучение. Grok-1 е огромен езиков модел с 314 милиарда параметъра, което го прави един от най-големите отворени модели, публикувани до момента. Той използва архитектура Mixture-of-Experts, което означава, че само част (25%) от тежестите на модела са активни при даден вход. Тази архитектура има за цел  да увеличи изчислителната ефективност на модела.

Публикуваната версия е контролна точка на Grok-1, която е предварително обучена на огромно количество текстови данни, но не е специализирана за специфични задачи, като диалог или езиков превод. Преди да бъде използван под формата на чатбот или за каквито и да е цели, Grok-1 трябва да бъде допълнително настроен. xAI предоставя информация за това как потребителите могат да направят това в своето хранилище в GitHub (http://github.com/xai-org/grok). То включва код, документация и инструкции за зареждането и прилагането на модела.

Решението на Мъск да отвори кода на Grok идва само няколко седмици, след като той подаде съдебен иск срещу OpenAI, твърдейки, че компанията се е отклонила от първоначалната си мисия, а именно разработването на изкуствен общ интелект (AGI) в полза на човечеството. В иска Мъск твърди, че OpenAI се е превърнала в „де факто дъщерно дружество със затворен код“ на Microsoft, като е дала приоритет на печалбите пред своите основополагащи принципи. Той настоява компанията да отвори кода на GPT-4 или да се преименува на ClosedAI, за да отрази по-точно дейността си.

Милиардерът критикува остро не само OpenAI, но и Google, по-специално последния им модел – Gemini, който генерираше исторически неточни и расистки изображения, преди да бъде спрян. По думите на Мъск xAI се опитва да създаде изкуствен интелект, който да търси истината, което според него е изключително важно, особено на фона на проблемите с Gemini.

Много хора казват: „Защо ни е нужно нещо такова?, със сигурност и други ще търсят истината“. Аз отговарям: „Виждали ли сте „Gemini“?

– каза той в скорошен подкаст, предаван в социалната мрежа Х.

Добре, че Google преигра своята ръка с Gemini. Те вероятно са пребили този изкуствен интелект с пръчка толкова силно, че нищо да не може да го накара да създаде снимка на папата като бял мъж.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: