AI Bulgaria AI Bulgaria

xAI на Илон Мъск привлече инвестиции на стойност 6 млрд. долара

xAI
Image: Created with Midjourney

xAI, стартъпът за изкуствен интелект на Илон Мъск, обяви, че е набрал 6 млрд. долара в кръг на финансиране Серия Б, а сред инвеститорите са известни фирми за рисков капитал като Andreessen Horowitz (a16z), Sequoia Capital, Valor Equity Partners и др.

Новината за финансирането бе оповестена днес в блог пост на уебсайта на xAI. „Скоро ще бъдат обявени множество вълнуващи технологични актуализации и продукти“, споделят от компанията, а средствата ще бъдат използвани за „пускане на нови продукти, изграждане на усъвършенствана инфраструктура, ускоряване на изследванията и разработването на бъдещи технологии“.

Мъск потвърди в публикация в своята социална медия X (Twitter), че оценката на xAI преди набирането на средствата е била 18 млрд. долара.

Милиардерът основа xAI преди около година с амбицията да „разбере истинската същност на Вселената“ и да се конкурира с водещи компании като Microsoft, OpenAI и Google.

През ноември компанията пусна своя първи AI модел – Grok 1.0, а Мъск го направи общодостъпен чрез чатбот в социалната мрежа X.

В края на март xAI отвори кода на Grok 1.0, а през април компанията представи Grok 1.5V, модел с мултимодални възможности.

Първоначално достъпът до чатбота Grok беше ограничен само за САЩ, но този месец компанията го направи достъпен и за потребителите на X в Европа.

В скорошно интервю по време на конференцията „Viva Technology“ в Париж Мъск заяви, че целта на xAI е да създаде изкуствен интелект, който се ръководи от принципа на „максимално търсене на истината“. Той изрази мнение, че изкуственият интелект не бива да бъде програмиран да лъже или да бъде политически коректен, тъй като това, според него, може да компрометира стремежа му към истината и потенциално би довело до екзистенциална заплаха за човечеството.

Що се отнася до въпроса дали AI ще отнеме работните ни места, Мъск заяви, че си представя бъдеще, в което хората няма да работят.

„В един благоприятен сценарий вероятно никой от нас няма да има работа“, каза той, като добави, че ще има „универсален базов доход“, а на хората “няма да им липсват стоки или услуги”. Предизвикателството, според него ще бъде „да намерим смисъл“.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: