AI Bulgaria AI Bulgaria

Автономни камиони скоро ще кръстосват магистралите на САЩ

камиони

Тежкотоварни камиони без шофьори скоро ще кръстосват американските магистрали. Три компании – Aurora Innovations, Kodiak Robotics и Gatik AI – планират да започнат тестове на автономни камиони без човешки водачи на борда тази година. На практика това означава, че управлението на тежкотоварните машини ще зависи изцяло от AI алгоритми, сензори и софтуер.

Трите компании твърдят, че са готови да внедрят технологиите си през тази година, въпреки високите залози.

Очакваме, че към края на годината ще можем да започнем експлоатацията на тези камиони без шофьори на борда

– казва Крис Урмсън, съосновател и главен изпълнителен директор на Aurora Innovations, пред Bloomberg.

Към 2023 г. в САЩ има приблизително 3,5 милиона шофьори на камиони. Тази цифра включва както наети, така и самостоятелно заети водачи на полуремаркета и други видове камиони. Въвеждането на автономни камиони би довело до съществени промени за тези водачи.

Противниците на автономните товарни автомобили, като например организацията Advocates for Highway and Auto Safety (Застъпници за пътна и автомобилна безопасност) и International Brotherhood of Teamsters (Международно братство на тиймстърите), един от най-големите профсъюзи в света с 1,3 милиона членове, посочват, че това ще доведе до загуба на работни места и до огромни щети, които камионите могат да причинят, ако нещо се обърка.

От друга страна, компаниите, разработващи автономни тежкотоварни автомобили се позовават на данните относно безопасността на движението в САЩ. През 2021 г. в САЩ е имало 5601 смъртни случая, в които е участвал поне един голям камион, по данни на Националната администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA) на САЩ. Камионите без шофьори все още не са обвинени за нито едно произшествие. Две трети от произшествията с товарни автомобили обаче настъпват, когато човек, животно, превозно средство или друг обект навлезе в лентата за движение на камиона, така че автономните технологии може да не елиминират напълно фаталните произшествия, дори ако успеят да премахнат грешките на водача.

Но за компаниите, които в крайна сметка ще закупят тези автономни превозни средства, интересът ще е по-скоро финансов, а не толкова свързан с безопасността. Освен че не се налага да плащат на шофьори, автономните камиони могат да работят 24/7, докато хората трябва да почиват, което съкращава времето за доставка.

Автоматизацията на складова дейност също напредва. Например, роботи, разработени от компании като Boston Dynamics, вече работят в големи складове в САЩ, където товарят и разтоварват камиони.

Друг пример е Amazon, гигантът в сферата на търговията, разполага с повече от 750 000 робота, които работят в центровете за изпълнение на поръчки, където извършват най-различни повтарящи се задачи.

Не е трудно да си представим, че след 10-15 години целият логистичен процес ще се извършва напълно автономно от роботи и изкуствен интелект. Роботи ще товарят камионите и роботи ще ги управляват – затворен цикъл, в който няма място за човека…

Що се отнася до конкретните статистически данни за загубата на работни места, проучване от 2022 г. на Мичиганският университет, проведено в сътрудничество с Университета Карнеги Мелън, прогнозира, че автономните камиони могат да отнемат 500 000 работни места в САЩ. Това включва не само шофьорите на камиони, но и персонала по поддръжката и обслужването, работещ на спирките за камиони, който подпомага тези шофьори по време на пътуванията им. Този персонал вече няма да е необходим, ако камионите са автономни.

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: