AI Bulgaria AI Bulgaria

Ватикана и Изкуственият интелект: Предупреждение от Папа Франциск

Франциск

Не се случва често духовният лидер на католиците да коментира последните технологични тенденции. Въпреки това, изглежда, че развитието на изкуствения интелект е подтикнало Папа Франциск да изрази своята загриженост по въпроса.

Тази тема има значение за всеки човек на тази планета

,подчерта той, обявявайки „Изкуствен Интелект и Мир“ за централна тема на Световния ден на мира през 2024 година.

Самият той стана жертва на ‘deepfake’ технология. Изображение, на което той носи бяло пухено яке от испанската марка Balenciaga, обиколи световните социални мрежи. Но се оказа, че това беше дигитална манипулация. Подобни изображения се появиха и за други известни личности, включително бившия президент Доналд Тръмп.

Този инциденти илюстрираха опасностите от AI в разпространението на дезинформация и подчертават необходимостта от дълбоко разбиране и регулация на технологията.

Deepfakes и Разпространението на дезинформация

Дълбоките фалшификати, известни като „deepfakes”, са продукт на изкуствения интелект и позволяват създаването на видеоклипове или изображения, в които гласовете, лицата или действията на хората се променят цифрово, често с манипулативни намерения. Тази технология може да се използва срещу отделни личности или цели групи и да стане инструмент за разпространение на изкривена информация.

Бил Гейтс, известен със своята балансирана позиция по въпросите на AI, разкрива в своя блог основните си опасения относно „дълбоките фалшиви изображения и дезинформацията, генерирана чрез AI“. Той подчертава, че тези технологии могат да разтърсят основите на изборите и демокрацията като цяло. Гейтс представя един от рисковите сценарии:

Представете си, че на деня на изборите се разпространява видеоклип в интернет, в който един от кандидатите изглежда като обирджия на банка. Въпреки че видеото е монтаж, медиите и избирателните щабове ще се нуждаят от часове, за да го опровергаят. Колко избиратели ще бъдат подведени и ще променят решението си в последната минута?

Папа Франциск и технологичните лидери: Отворено Писмо и призив за отговорност

Отзвукът от Ватикана едва ли би могъл да бъде по-актуален, като се има предвид нарастващата обществена тревога около въздействието на изкуствения интелект. Призивът на Папа Франциск резонира силно в контекста на глобалната аларма, която разтърси технологичния свят.

Пуснато през март, отвореното писмо от „Института за Бъдещето на Живота“ вече събра подписите на 33 000 от най-изявените технологични експерти, академични учени и иноватори. Те подчертават необходимостта от повишено внимание към експериментите с изкуствен интелект и настоятелно призовават за преосмисляне на големите и потенциално рискови инициативи в сферата на AI

Това се случи след дебюта на ChatGPT от OpenAI, който създаде вълна от отговори в технологичния свят. Гиганти като Google, Microsoft, Meta и Amazon незабавно мобилизираха своите ресурси, за да не останат извън напрегнатата конкуренция в сферата на изкуствения интелект.

Лидерът на Римокатолическата църква, подчертава изключителните постижения на изкуствения интелект и засилващото се влияние на технологията върху нашия личен живот, социалната среда, политиката и икономиката

Папата изразява убеждение, че обществото трябва да действа с повишена бдителност, за да предотврати внедряването на насилие и дискриминация в разработката и приложението на тези технологии. Той настоява за акцент върху етичните аспекти при използването на изкуствения интелект в образователната система и законодателството.

В заключение на своето изказване, Папа Франциск подчерта, че изкуственият интелект трябва да се използва за „служба на човечеството и защита на нашия общ дом„.

Целта на AIBulgaria.com е да предоставя актуална и стойностна информация от света на изкуствения интелект (AI). Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, Twitter и LinkedIn. Също така, може да се присъедините към нашия Discord сървър!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: