AI Bulgaria AI Bulgaria

Глобален консенсус: Декларация за безопасността на AI

безопасността на AI

На 1 ноември, по време на първия ден от срещата на върха AI Safety 2023, лидери от различни държави се събраха под егидата на Обединеното кралство. В историческата обстановка на Блетчли Парк бе постигнато първото в света споразумение, задаващо основите за общо разбиране на възможностите и рисковете, свързани с изкуствения интелект (AI).

Декларацията от Блетчли“ бе подписана от 28 държави от различни континенти, включително Северна и Южна Америка, Африка, Азия, Европа и Австралия.

Страните участнички признаха, че изкуственият интелект е както обещаващ за иновациите, така и потенциално опасен. „Значителни рискове могат да възникнат от умишлена злоупотреба или непредвидени проблеми с контрола на изкуствен интелект„, се казва в декларацията. Особена тревога предизвикват въпросите за киберсигурността, биотехнологиите и дезинформацията. В документа се подчертава, че „потенциалът за сериозни, дори катастрофални вреди“ изисква незабавни действия и съвместни усилия.

В отговор на тези предизвикателства, делегатите се обединиха около идеята за създаване на международна изследователска мрежа, фокусирана върху безопасността на изкуствения интелект, като същевременно се използват предимствата на технологията. Решението е в унисон с глобалните усилия на държавите от Г-7, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD), Съветът на Европа, ООН и Глобалното партньорство за изкуствен интелект.

Република Корея и Франция са поели ангажимент да бъдат домакини на предстоящи срещи по безопасността на AI.

Министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак подчерта, че това е „забележително постижение“ и важна стъпка към „осигуряването на дългосрочното бъдеще на нашите деца и внуци“.

Обръщение на Кралят на Обединеното кралство

По време на срещата на върха, Кралят на Обединеното кралство, Чарлз III, отправи виртуално обръщение към участниците. Той изрази своето възхищение от потенциала на изкуствения интелект, като подчерта, че технологията “има потенциала напълно да трансформира живота, какъвто го познаваме“.

Ние сме свидетели на един от най-големите технологични скокове в историята на човечеството. Бързият възход на мощния изкуствен интелект се счита от много от най-великите мислители на нашето време за не по-малко значим, не по-малко важен от откриването на електричеството, разделянето на атома, създаването на световната мрежа или дори овладяването на огъня

– заяви кралят.

Той също така подчерта  необходимостта от „международна координация и сътрудничество„, за да се гарантира безопасността на AI.

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

ТАГОВЕ:  
Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: