AI Bulgaria AI Bulgaria

От AlphaGo до AlphaFold 3 – Демис Хасабис за големите постижения и бъдещето на AI

Хасабис
Image: Stripe Tour

По време на скорошната конференция „Stripe Tour“, проведена в Лондон, съоснователят и главен изпълнителен директор на DeepMind Демис Хасабис сподели своята визия за бъдещето на изкуствения интелект.

Хасабис, който е пионер в областта на дълбокото обучение, наскоро бе удостоен с рицарско звание от Обединеното кралство за изключителния си принос в областта на изкуствения интелект.

В своето интервю за Stripe той разказа за идеите и предизвикателствата, довели до създаването на DeepMind през 2010 г.

„Когато започнахме преди 15 години, почти никой не говореше за изкуствен интелект“, заяви Хасабис. „Дори не можехме да кажем на нашите професорите, защото щяха да ни се изсмеят.“ Въпреки скептицизма от страна на академичните среди и технологичната индустрия, той и останалите основатели на DeepMind виждат потенциала на изкуствения интелект, особено в областта на дълбокото обучение.

Хасабис акцентира върху някои от значимите постижения на компанията през годините, като системата AlphaGo, която победи световен шампион в сложната игра Го, AlphaFold 2, която реши 50-годишното предизвикателство, свързано с предсказването на структурата на протеини, както и наскоро представената нова версия – AlphaFold 3.

AlphaFold 2 реши едно от големите предизвикателства в биологията, като предсказа 3D структурата на всички 200 милиона протеини, познати на човечеството

– обясни той.

Хасабис вярва, че следващият голям скок ще дойде от мултимодалните модели, способни да планират, разсъждават и действат.

На сегашните системи им липсват планиране, действия и задълбочен анализ

– каза той.

Комбинирането на езиковото разбиране, което имаме сега, със способността за планиране и разбиране на различни модалности – това е следващата граница.

Като пример, Хасабис посочи представения по време на тазгодишната конференция Google I/O проект „Astra“, който той описа като „универсален агент, който разбира и реагира на света по същия начин, както ние, хората“.

Astra е нашата визия за това как би изглеждал един универсален AI агент, който да помага в ежедневието ни

– заяви Хасабис.

Това е голяма крачка към истински интелигентни асистенти, които според мен ще променят значително правилата на играта.

Въпреки всичко, според него, безопасното и отговорно разработване на напреднали AI системи трябва да бъде „основен приоритет“.

В по-далечна перспектива Хасабис изрази убеждението си, че ако се управлява внимателно, изкуственият интелект може да се превърне в „най-полезната технология, изобретявана някога“, катализирайки пробиви в науката и „помагайки за решаването на най-големите предизвикателства пред човечеството.“

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: