AI Bulgaria AI Bulgaria

Изкуствен интелект ще контролира паркирането в „Синя зона“ в Пловдив

Тикси

Градът под тепетата ще използва система с изкуствен интелект, за да контролира паркирането в „Синя зона“.

Иновативният проект се нарича „VISCAR“ (Vehicle Identification System: Classification, Analysis, Recognition) и е дело на българската компания „Тикси“. Той беше представен на пресконференция в община Пловдив. Технологията е пилотна за цялата страна.

Тази система няма аналог в България и първият град, в който я прилагаме, е Пловдив и работи повече от месец

– каза изпълнителният директор на компанията Николай Недялков.

Специализиран автомобил, оборудван с две камери, GPS, GPRS, бордови компютър и специализирана платка за изкуствен интелект, която разпознава в реално време марките, моделите и цветовете на автомобилите, патрулира в „Синята зона“ на града. Той сканира паркираните автомобили 20 пъти по-бързо от инспекторите и ако софтуерът установи, че даден автомобил е в нарушение, може дори да наложи наказателна мярка, като например глоба или поставяне на скоба.

Превозното средство ще прави обход на цялата платена зона за един час, обясни изпълнителният директор на “Тикси”.

Освен това системата може да разпознава автомобили, които нямат валидна застраховка „Гражданска отговорност“, автомобили с изтекъл технически преглед и дори тези, които са обявени за откраднати.

Системата ще подпомогне много служителите на „Синя зона“ и има много ползи за Пловдив. Надявам се занапред да имаме повече такива поводи относно дигитализацията на общината

– заяви кметът на Пловдив Костадин Димитров.

Едно от предимствата на новата технология за градската управата е възможността да се провери с точност заетостта на зоните за платено паркиране – къде има свободни места и къде не. Очаква се системата да бъде допълнително подобрена и усъвършенствана с течение на времето. Според изпълнителния директор на „Тикси“ Николай Недялков, възможността за анализ на заетостта на паркоместата ще бъде налична през следващия месец. Това ще позволи и на гражданите да проверяват по всяко време къде има свободно място.

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: