AI Bulgaria AI Bulgaria

Ново изследване предполага, че живеем във виртуална реалност, подобна на Матрицата

реалност

Още през 1999 г. Морфей влиза в „Матрицата„, за да измъкне Нео и още няколко избраници от симулирана реалност, създадена от напреднали машини, които използват хората като източник на енергия. Тази идея прониква не само в сферата на научната фантастика, но и в академичните среди.

Д-р Мелвин Вопсън, родом от Букурещ, в момента преподавател в Университета в Портсмут, предлага теория, която предизвиква традиционните представи за реалността.

Моите проучвания сочат към странна и интересна възможност – че не живеем в обективна реалност, а цялата вселена може да бъде просто супер напреднала виртуална реалност

– казва професора.

Д-р Вопсън твърди, че тази програма е толкова съвършена, че никога не бихме подозирали, че живеем в симулация. Според него нашите сетива и мозъци интерпретират информацията по начин, който може да бъде манипулиран от външни сили, подобно на тези във виртуалните реалности.

Един от основните аргументи, изтъквани от д-р Вопсън, е свързването на информацията с физическите свойства на материята. По конкретно, той посочва, че информацията има както енергия, така и маса.

Клод Шенън, наричан още „бащата на цифровите изчисления„, разработва теорията за информацията през 1940-те години. Той представя „бит“ като основна единица за измерване на информация. Вопсън доразвива тази идея, като твърди, че когато изтриваме информация, тя произвежда енергия. Това предполага, че самата информация е носител на енергия. В своето изследване той представя идеята, че информацията има не само енергия, но и маса и може да преминава от едно състояние в друго.

Той предлага концепцията за „материална ДНК“ – идеята, че елементарните частици могат да съдържат информация за себе си, точно както живите организми съхраняват генетична информация в ДНК. Това би обяснило защо елементарните частици, като например електроните, имат постоянни свойства, независимо от това къде се намират във Вселената.

Вопсън посочва, че в момента ние създаваме астрономически количества информация. Всъщност, ако продължим да създаваме информация със сегашните темпове, скоро ще имаме повече битове информация, отколкото атоми на нашата планета. Това го води до идеята, че може да живеем във виртуална реалност.

Всеки нормален човек би помислил: Може би вече живеем в някакъв вид виртуален свят? Не е немислимо да предположим, че напреднала цивилизация или ние самите в бъдеще можем да достигнем технологично ниво, че да можем да симулираме нашия свят или цялата вселена и това да е неразличимо от реалността.

Ник Бостром и Илон Мъск за симулираната реалност

Идеята за симулирана реалност беше популяризирана в академичните среди от Ник Бостром, изследовател в областта на изкуствения интелект, през 2003 година в неговата статия „Живеем ли в компютърна симулация?“. В нея той представя трите основни възможности:

  1. Почти всички цивилизации на сегашното ни ниво на технологично развитие изчезват, преди да постигнат способността да създават симулирани вселени.
  2. Ако една цивилизация все пак достигне необходимото технологично ниво, тя няма интерес да създава симулации на своята еволюционна история.
  3. Почти сигурно е, че живеем в компютърна симулация

Тези възможности често се наричат „трилемата на Бостром“ или „аргументът за симулацията“. Важно е да се отбележи, че Бостром не твърди окончателно, че тези възможности са верни, а по-скоро ги представя за разглеждане. Това е част от неговата работа като философ и изследовател, който се занимава с въпроси, свързани с бъдещето на човечеството и технологичното развитие.

Теорията е популярна и сред много известни личности, включително Илон Мъск. Основателят и изпълнителен директор на Tesla изрази своето мнение по темата на конференция през 2016 година.

През последните 40 години напредъкът в технологиите ни доведе от простата игра Понг до сложни 3D симулации с милиони участници. Ако технологичното развитие продължи дори с по-бавни темпове, виртуалните реалности скоро ще станат неразличими от нашата собствена. Така че можем да приемем, че вероятността да живеем в истинска, а не във виртуална реалност, е едно на милиарди.

Целта на AI Bulgaria е да предоставя актуална и стойностна информация от света на изкуствения интелект (AI). Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X, LinkedIn и се присъединете към нашия Discord сървър!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

ТАГОВЕ:  
Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: