AI Bulgaria AI Bulgaria

Илон Мъск заведе дело срещу OpenAI

Мъск OpenAI

Илон Мъск заведе дело срещу OpenAI, нейния главен изпълнителен директор Сам Алтман и съоснователя Грег Брокман. Милиардерът твърди, че OpenAI се е отклонила от своите основополагащи принципи, а именно разработването на изкуствен общ интелект (AGI) в полза на човечеството, а не с цел печалба. Според него действията на OpenAI, по-специално отношенията ѝ с Microsoft, са дали приоритет на търговските интереси пред обществената полза.

Участието на Мъск в OpenAI датира от създаването ѝ през декември 2015 г., когато той съосновава организацията заедно със Сам Алтман, Грег Брокман и др. Той изиграва ключова роля в изграждането и финансирането на организацията през първите години от нейното съществуване, като допринася както за насочването на научните изследвания, така и за набирането на водещи учени и инженери. Сред тях е главният учен на компанията Иля Суцкевер, който безспорно e ключовата фигура зад създаването на моделите GPT и чатботът ChatGPT. През 2018 г. обаче Mъск напусна компанията поради конфликти на интереси.

Главният изпълнителен директор на Nvidia, Дженсън Хуанг, предоставя на OpenAI първия суперкомпютър за изкуствен интелект, DGX-1, през 2016 г.

В иска, подаден в четвъртък във Върховния съд на Сан Франциско, Мъск твърди, че отношенията на OpenAI с Microsoft са компрометирали първоначалния стремеж на компанията към публичен изкуствен интелект с отворен код.

OpenAI е трансформирана в затворено дъщерно дружество на най-голямата технологична компания в света: Microsoft. Под ръководството на новия си управителен съвет тя не просто разработва, а всъщност усъвършенства AGI (изкуствен общ интелект), за да максимизира печалбите на Microsoft, вместо да работи в интерес на човечеството

– твърди Мъск в иска.

Той критикува и факта, че от OpenAI не са публикували научни материали, предоставящи информация за дизайна на GPT-4, а само прессъобщения, които „се хвалят с неговата производителност“. Според него, GPT-4, който беше обявен през 2023 г., не само че може да разсъждава, но и е по-добър от средностатистически човек.

Самите учени от Microsoft признават, че GPT-4 „достига до форма на общ интелект“ и че „като се вземат предвид обхватът и дълбочината на възможностите на GPT-4, ние смятаме, че той може разумно да бъде разглеждан като ранна (въпреки това все още непълна) версия на система за изкуствен общ интелект (AGI).

– се посочва в иска.

След като са достигнали до прага на AGI, който съгласно Учредителното споразумение трябва да бъде разработен в полза на човечеството, а не за която и да е печеливша компания или лична облага, Обвиняемите вместо това радикално се отклониха от своята мисия в нарушение на Учредителното споразумение.

Поради тази причина, Мъск смята, че GPT-4 трябва да бъде „изрично извън обхвата“ за лиценз на Microsoft, като посочва, че лицензирането и комерсиализирането на GPT-4 от OpenAI и Microsoft противоречи на първоначалната мисия на OpenAI.

Според него, влиянието на Microsoft върху Алтман и борда на OpenAI им пречи да класифицират GPT-4 като AGI, с цел запазване на технологията като частна и печеливша.

GPT-4 е обратното на „отворен AI“. Той е затворен по търговски причини: Microsoft може да спечели цяло състояние, продавайки GPT-4 на обществеността, което не би било възможно, ако OpenAI – както се изисква от нея – направи технологията е свободно достъпна за обществеността.

Подсъдимите са избрали да използват GPT-4 не за благото на човечеството, а като патентована технология за максимизиране на печалбите на буквално най-голямата компания в света

– добавя той.

Въпросът дали GPT-4 наистина е AGI, както и изясняването на термина, вероятно ще бъдат поставени на вниманието на журито при евентуален съдебен процес. Съгласно класификацията на Google DeepMind, GPT-4 е на първото от петте възможни нива на AGI.

В съдебния иск се посочва също, че OpenAI са разработили модел, известен като Q*, за който има още повече предпоставки да се счита за AGI.

Source: Levels of AGI: Operationalizing Progress on the Path to AGI
Source: Levels of AGI: Operationalizing Progress on the Path to AGI

В своя иск Мъск също така акцентира и върху уволнението на Алтман в края на 2023 г. и последвалото му възстановяване на поста главен изпълнителен директор. Отстраняването на Алтман, казва Мъск, е накарало Microsoft да се намеси и да принуди членовете на борда, които са се опитали да го отстранят, да подадат оставка. Според него настоящите членове на борда вече не са учени и изследователи, които подкрепят и разбират технологията.

Мъск, който бе един от първите членове на борда на OpenAI, но напусна през 2018 г., казва, че конфликтът между борда и Алтман е възникнал заради разработването на GPT-4 и потенциалното следващо поколение на технологията AGI. Според него изкуственият общ интелект (AGI) представлява „може би най-голямата екзистенциална заплаха, пред която сме изправени днес“.

Докато някои като г-н Мъск виждат екзистенциална заплаха в AGI, други виждат в AGI източник на печалба и власт

– се посочва в иска.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: