AI Bulgaria AI Bulgaria

Италия обвини OpenAI в нарушаване на европейския регламент за защита на личните данни

Garante OpenAI

След няколкомесечно разследване италианският орган за защита на данните (DPA), известен също като Garante, е установил потенциални нарушения на законите за защита на данните от страна на чатбота с изкуствен интелект ChatGPT на OpenAI.

Предварителните констатации на Garante сочат, че американската компания може да е в нарушение на няколко члена от Общият регламент за защита на данните (ОРЗД), по-специално тези, свързани с правното основание за обработване на данни, точността на информацията, генерирана от изкуствен интелект, и защитата на непълнолетните.

Италианският орган за защита на данните е дал на OpenAI 30 дни, за да отговори на тези обвинения.

Днешните събития следват предишен инцидент от март миналата година, когато Италия стана първата западна държава, напълно блокирала ChatGPT поради опасения за неприкосновеността на личните данни.

След като OpenAI предприе стъпки за решаване на някои от повдигнатите обвинения услугата беше възстановена.

Въпреки това италианският орган е продължил да разследва предполагаемите нарушения и е стигнал до заключението, че ChatGPT е в нарушение на европейския регламент за защита на данните.

След временната заповед за забрана, приета от Garante срещу дружеството на 30 март, и в резултат на проведено разследване Органът счита, че събраните данни могат да представляват едно или повече незаконосъобразни действия по отношение на разпоредбите на Регламента на ЕС, се казва в изявлението на Garante.

Ако се установи, че OpenAI нарушава разпоредбите на ОРЗД, компанията може да бъде глобена със значителни суми, които могат да достигнат до 4% от глобалния ѝ годишен оборот.

Този казус е важен, тъй като може да създаде прецедент за начина, по който компаниите за изкуствен интелект трябва да работят в ЕС, за да се гарантира спазването на законите за защита на данните на стария континент.

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: