AI Bulgaria AI Bulgaria

Китай започва масово производство на хуманоидни роботи до 2025 г.

хуманоидни роботи

Китайското министерство на промишлеността и информационните технологии (MIIT) обяви мащабен план за разработване на хуманоидни роботи.

В документ, публикуван миналата седмица, министерството прогнозира, че до 2025 г. хуманоидните роботи ще достигнат „напреднало ниво“ и ще започнат да се произвеждат масово. Освен това се очаква до 2027 година те да станат „важен нов двигател на икономическия растеж“ в Китай.

Тази амбиция включва подобряване на индустриалните стандарти, възможностите за тестване на продукти, изграждане на лаборатории, индустриални организации и общности с отворен код.

Важен акцент в документа е поставен върху разработването на сложни функционалности на хуманоидните робот, това включва три основни компонента: „мозък“, „малък мозък“ и „крайници“. Целта е да се усъвършенстват както когнитивните, така и физическите им способности. Това предполага използването на последни постижения в областта на изкуствения интелект (AI), като например големите езикови модел, които ще допринесат за повишаване на интелигентността и функционалността на роботите.

Според Китайското министерство на промишлеността и информационните технологии, масовото производство на хуманоидни роботи ще окаже сериозно въздействие върху различни сектори, включително производствения сектор, здравеопазването, услугите за дома, селското стопанство и логистиката. Особено внимание се обръща на приложението им в сферата на промишлеността и работата в опасни условия.

В контекста на световния пазар на промишлени роботи, Китай вече заеме водеща позиция, като драстично е изпреварил САЩ.

Според доклада „World Robotics 2023„, за 2022г. в света са регистрирани над 553,000 инсталации на промишлени роботи, като близо три четвърти от тях са в Азия. Само в Китай са инсталирани над 290,000 роботи, което го поставя на водеща позиция в глобален мащаб. Япония е на второ място с 50,413 броя, a САЩ се нареждат на трето с 39,576.

В Европа Германия е на първо място с най-голям брой индустриални роботи – 25 636. Италия e на второ място с 11,475, а Франция на трето с 7,380 броя.

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: