AI Bulgaria AI Bulgaria

България в ерата на AI: Как МОН подготвя българското образование за дигитално бъдеще?

МОН

През последния месец българското Министерство на образованието и науката (МОН) полага значителни усилия в областта на дигитализацията и внедряването на изкуствен интелект (AI) в образователната система.

На 10 януари се проведе първото заседание на работната група за дигитализация на образованието. Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков инициира създаването на работна група, която да изготви визия и насоки за дигитализацията на образованието в България и използването на нови технологии в учебния процес. В нея взимат участие над 40 експерти, сред които представители на неправителствения сектор, родителски организации, технологичния бизнес, училищни директори, синдикатите в образованието, университетски преподаватели, експерти от институцията и др.

При внедряването на информационни технологии в образователния процес ще търсим баланс между постигнатото досега у нас и това, което наблюдаваме в други образователни системи

– заяви проф. Цоков

По думите му дигитализацията е един от пътищата за постигане на образование 5.0, което да съответства на развитието на технологиите, на индустрията, на професиите и на пазара на труда, който ще се оформи в следващите години.

Важна тема е и използването на изкуствен интелект както в училищното, така и във висшето образование и в науката и научните изследвания

– посочи министър Цоков.

По време на изложението BETT 2024, което се проведе от 22 до 24 януари в Лондон, българският министър на образованието и науката проф.Галин Цоков обяви пилотен проект с Google, който ще обхване повече от 200 български училища. Като част от проекта тези училища ще получат достъп до най-новите образователни инструменти на Google, включително тези, които са базирани на изкуствен интелект.

Също така по време на събитието беше постигнато споразумение и с Intel, като технологичният гигант ще предостави на МОН 200 урока по STEM образование, които страната ни може да използва както за изграждане на националния STEM център, така и за подпомагане на всички образователни институции.

Освен това МОН ще си сътрудничи и с Microsoft, за да обучи повече от 30 български учители да работят с образователните AI инструменти на технологичният гигант.

Източник: МОН

Споразумението беше постигнато между министър Цоков и Кейт Максуел, генерален мениджър на глобално ниво в сектор образование на Microsoft.

Обученията ще бъдат водени лично от Джей Ричардс-Хил, директор „Образование“ на компанията за Африка, Централна, Източна и Южна Европа и Среден Изток. Тя e поела ангажимент да бъде в страната ни през следващия месец, а компанията и МОН ще работят по организирането на съвместен уъркшоп.

В допълнение към партньорствата с Google, Microsoft и Intel MON планира да подпише споразумение с Canva – австралийска компания, известна със своята платформа за визуален дизайн.

В резултат на договорката, постигната между министър Цоков и компанията, всички образователни институции ще имат безплатен достъп до инструментите на Canva.

Към 2024 г. платформата има над 170 милиона потребители в над 190 държави. Компанията предлага и специална образователна програма, наречена Canva for Education, която се използва от повече от 60 милиона ученици и учители в над 600 000 училища по целия свят.

Източник: МОН

Подобно на основната версия на Canva, тази за класната стая може да се използва за създаване на презентации, слайдове, плакати, прости видеоклипове, рисунки, произведения на изкуството и широк спектър от други визуални активи – и включва голям брой персонализирани шаблони за образователния процес.

Учителите могат да използват инструментите на Canva за проектиране на хиляди образователни шаблони, с които могат да създават визуално привлекателни планове на уроци, ресурси за учениците и декорации за класната стая. Учениците също могат да се възползват от използването на Canva. Те могат да използват инструментите и шаблоните, предлагани от платформата, за различни задачи, като например създаване на презентации, проектиране на различни материали и дори съвместна работа по проекти.

И въпреки че скорошно проучване сочи, че над 70% от учителите в България все още не използват изкуствен интелект в своята практика, Министерството на образованието и науката (МОН) активно работи за преодоляване на технологичните бариери. Новите партньорства и образователни програми с водещите технологични компании като Google, Microsoft, Intel и Canva отварят възможности за модернизиране на българското образование и подготовка на учениците и учителите за бъдеще в един все по-дигитално ориентиран свят.

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: