AI Bulgaria AI Bulgaria

Водещи музикални лейбъли заведоха дела срещу Suno и Udio за нарушаване на авторски права

Suno Udio
Image: Created with Ideogram

Музикалната индустрия в САЩ предприе безпрецедентни правни действия срещу двете водещи музикални компании за изкуствен интелект Suno и Udio. Редица музикални лейбъли, сред които гигантите Universal Music Group, Warner Music Group и Sony Music Entertainment, подадоха искове във федерални съдилища на САЩ срещу двете компании, обвинявайки ги в „масово нарушаване на авторски права“.

През последната година Suno и Udio се превърнаха в водещи играчи в областта на генеративната AI музика, отличавайки се със способността си да създават инструментали, текстове и вокали със забележителна прецизност.

В исковете, подадени от Асоциацията на звукозаписната индустрия на Америка (RIAA) от името на лейбълите, се твърди, че Suno и Udio „умишлено избягват да разкрият“ материалите, използвани за обучение на техните AI модели, тъй като разкриването им би означавало „признаване на умишлено нарушение на авторските права в почти невъобразим мащаб“. Искът срещу Suno е подаден във федералния съд в Масачузетс, а този срещу Udio – в Ню Йорк.

В жалбите също така се посочва, че потребители на Suno и Udio са успели да пресъздадат елементи от произведения, защитени с авторски права, включително от песни на The Temptations, Марая Кери, Джеймс Браун и др. Освен това, се твърди, че изкуственият интелект може да създава вокали, които са „неразличими“ от тези на известни изпълнители като Майкъл Джексън, Брус Спрингстийн, ABBA и др.

Музикалните лейбъли настояват както за постоянна съдебна забрана, срещу използването на авторски песни от компаниите за обучение на бъдещи модели, така и за обезщетение в размер до 150 000 долара за всяко произведение, за което се твърди, че е било незаконно копирано или използвано от ответниците.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: