AI Bulgaria AI Bulgaria

Мъск срещу Google: Борба за „истината“ при разработването на изкуствен интелект

Мъск Google

В петък от Google се извиниха и заявиха, че екипът им е „допуснал грешка“ с новата функция за генериране на изображения в Gemini.

Ситуацията избухна през изминалата седмица, след като голям брой потребители качиха в социалните мрежи история на своите чатовете с Gemini, в които чатботът явно показва пристрастия и е расистки настроен към белите хора, особено към мъжете, а също така дава неверни резултати за раса, пол и исторически контекст.

Изображения генерирани от Gemini

Това не беше нашето намерение. Не сме очаквали Gemini да отказва да създава изображения на определени групи от хора. И не сме желали той да създава неточни исторически – или каквито и да било други – изображения

– заяви старши вицепрезидентът на Google Прабхакар Рагаван.

В блог пост озаглавен „Генерирането на изображения на Gemini сгреши. Ние ще се справим по-добре“, Рагаван, който ръководи отделите на компанията, които носят най-много пари, включително търсачката на Google и рекламния ѝ бизнес, откровено признава, че генераторът на изображения на Gemini „е сбъркал“ и че компанията ще се опита да се справи по-добре.

Много хора бяха възмутени от исторически неточните изображения на чернокожи нацистки войници и викинги, както и от очевидния отказ на Gemini да генерира изображения на бели хора, което някои определиха като расизъм.

Според Рагаван, всичко това се е случило, защото от компанията не са искали Gemini да допусне грешките, които други генератори на изображения са правили в миналото, като например създаването на изображения с насилие, сексуално съдържание и изображения на истински хора.

И така, какво се обърка? Накратко, две неща. Първо, настройката ни, целяща да гарантира, че Gemini ще показва разнообразие от хора, не успя да отчете случаите, които очевидно не трябваше да се показват. И второ, с времето моделът стана значително по-предпазлив, отколкото възнамерявахме, и напълно отказа да отговаря на някои указания — грешно тълкувайки някои напълно безобидни такива като като чувствителни.

Тези две неща доведоха до това, че в някои случаи моделът беше изключително предпазлив, което доведе до срамни и неправилни изображения.

В четвъртък Google изключи възможността на Gemini да генерира изображения на хора и заяви, че скоро ще пусне подобрена версия.

Същата вечер, милиардерът и основател на Tesla и SpaceX, Илон Мъск, написа няколко публикации в X, в които остро критикува технологичния гигант.

Радвам се, че Google преигра своя ход с генерирането на AI изображения, тъй като това ясно показа на всички тяхното безумно расистко и антицивилизационно програмиране

– написа Мъск в един от постовете.

В друг пост той написа :

Google прави същото с техните резултати от търсенето. Facebook и Instagram също. И Wikipedia.

Мъск също така сподели, че високопоставен ръководител на Google му се е обадил, за да го увери, че компанията е предприела незабавни действия.

Снощи висш служител на Google ми се обади и разговаря с мен в продължение на един час.

Той ме увери, че са предприели незабавни действия за премахване на расовите и половите пристрастия в Gemini.

Времето ще покаже.

Милиардерът, който миналата година стартира своята компания за изкуствен интелект, наречена xAI, не веднъж е критикувал начина, по който се разработва технологията, посочвайки проблеми като политическа коректност и цензура, които според него могат да компрометират стремежа на изкуствения интелект към истината и да доведат до потенциална екзистенциална заплаха за човечеството. Според него разработването на изкуствен интелект трябва да се ръководи от принципа за „максимално търсене на истината“.

В един от постовете, в които критикува Google, той написа:

Може би вече е ясно защо Grok на xAI е толкова важен. В момента той далеч не е съвършен, но ще се подобрява бързо. V1.5 излиза след 2 седмици. Стремежът към истината, независимо от критиката, никога не е бил по-важен.

Мъск не е единственият, който отправи остри критики към Google – редица други, като Джордан Питърсън, Пол Греъм, бивши служители на компанията и др., също обвиняват Google в пристрастия и расизъм.

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: