AI Bulgaria AI Bulgaria

Сам Алтман се завръща в борда на OpenAI

Алтман
Image: OpenAI

В петък, OpenAI обяви, че главният изпълнителен директор Сам Алтман ще се завърне в борда на директорите на компанията. Решението идва само няколко месеца след изненадващото отстраняване на Алтман през ноември миналата година.

Заедно с него в борда влизат трима нови членове: бившият главен изпълнителен директор на фондация „Bill and Melinda Gates“ Сю Дезмънд-Хелман, бившият президент на Sony Entertainment Никол Селигман и главният изпълнителен директор на Instacart Фиджи Симо, с което броят на членовете на борда на OpenAI става осем.

Членовете на преходния борд, сформиран след уволнението на Алтман през ноември, няма да се оттеглят. Съизпълнителният директор на Salesforce Брет Тейлър (настоящ председател на борда на OpenAI), главният изпълнителен директор на Quora Адам Д’Анджело и Лари Съмърс, икономист и бивш президент на Харвард, ще останат на своите позиции в борда, както и Дий Темпълтън, назначен за наблюдател от Microsoft.

Възстановяването на Алтман и разширяването на борда на директорите са следствие от вътрешно разследване, проведено от адвокатската кантора WilmerHale, по повод събитията около уволнението на Алтман през ноември. В хода на разследването, включващо интервюта с десетки свидетели и преглед на над 30 000 документа, експертите са стигнали до заключението, че макар предишният борд да е действал в рамките на правата си, поведението на Алтман не е налагало неговото отстраняване.

Единодушно стигнахме до заключението, че Сам и президентът на компанията Грег Брокман са правилните лидери за OpenAI

– коментира председателят на борда Брет Тейлър.

 Много съм благодарен на Брет, Лари и WilmerHale

– сподели Алтман.

Той изрази известно разкаяние, като заяви, че в бъдеще, ако прецени, че някой член на борда вреди на компанията, ще подходи към ситуацията с повече „благосклонност и внимание“.

Извинявам се за това и съжалявам, че не постъпих по друг начин

– пише Алтман.

Предстои ни важна работа и нямаме търпение да ви покажем какво следва.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: