AI Bulgaria AI Bulgaria

Сам Алтман се завръща в OpenAI

Сам Алтман OpenAI

След поредица от неочаквани и хаотични събития през изминалите дни, Сам Алтман е отново назначен като главен изпълнителен директор на OpenAI. Съоснователят и президент на компанията, Грег Брокман, също се завръща.

Новият борд на OpenAI (към момента) ще се състои от бившия съизпълнителен директор на Salesforce Брет Тейлър като председател, бившия финансов министър на САЩ Лари Съмърс и главния изпълнителен директор на Quora Адам Д’Анджело, единственият останал от предишния борд.

Хаосът започна в петък, когато бордът на OpenAI неочаквано освободи Сам Aлтман от ролята му на главен изпълнителен директор, без да предостави конкретни мотиви за това решение. Този обрат предизвика вълна от последици, включително подаването на оставка от страна на Грег Брокман, президент на компанията. През уикенда последваха неуспешни опити за възстановяване на Алтман на неговата позиция.

Microsoft направи изненадващ ход, обявявайки своите намерения да наеме както Сам Алтман, така и Грег Брокман, което добави ново измерение към вече напрегнатата ситуация.

Възстановяването на Алтман се осъществи, след като служителите на OpenAI заплашиха с масови оставки, ако той не бъде върнат. В понеделник почти всички от близо 800-те служители на OpenAI подписаха писмо, в което заявиха, че ще напуснат и ще последват Алтман и Брокман в Microsoft.

След своето преназначаване, Алтман написа в Twitter/Х:

Обичам OpenAI и всичко, което направих през последните няколко дни, бе в името на този екип и нашата мисия.

Главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела, чиято компания е инвестирала милиарди в OpenAI, приветства промените в управлението на OpenAI в изявление в Twitter/X.

Окуражени сме от промените в борда на OpenAI. Вярваме, че това е първата важна стъпка по пътя към по-стабилно, добре информирано и ефективно управление. Сам, Грег и аз разговаряхме и се съгласихме, че те имат ключова роля заедно с ръководния екип на ОpenАИ, за да гарантират, че компанията ще продължи да процъфтява и да надгражда своята мисия. Очакваме с нетърпение да надградим силното си партньорство и да предоставим стойността на това следващо поколение OpenAI на нашите клиенти и партньори.

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: