AI Bulgaria AI Bulgaria

Кой влезе в топ 5 на най-богатите хора в света благодарение на AI бума?

Болмър
Стив Болмър

Поради успешните инвестициите на Microsoft в OpenAI през последните години богатството на бившия главен изпълнителен директор на Microsoft Стив Болмър нарасна неимоверно, превръщайки го в един от най-богатите хора на планетата. Само през 2023 г. Болмър е забогатял с 42 млрд. долара благодарение на поскъпването на акциите на Microsoft с 55%.

Към декември 2023 г. Индексът на милиардерите на Bloomberg (Bloomberg Billionaires Index) оценява личното му богатство на около 131 млрд. долара, което го прави петия най-богат човек в света. Главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX Илон Мъск води класацията с богатство възлизащо на 232 милиарда долара. След него се нареждат основателят на Amazon Джеф Безос, основателят и главен изпълнителен директор на LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton Бернар Арно и основателят на Microsoft Бил Гейтс.

Болмър, който се присъединява към Microsoft през 1980 г. като 30-ия служител на компанията е нает лично от Бил Гейтс, с когото се запознава в Харвардския университет. Той заема различни длъжности в Microsoft, като в крайна сметка става президент през 1998 г. и заменя Гейтс като главен изпълнителен директор през 2000 г. Под негово ръководство Microsoft бележи огромен растеж, а приходите на компанията достигат почти 90 млрд. долара.

Значителна част от богатството на Болмър се дължи на неговия дял в Microsoft, който той притежава още от времето, когато е бил служител. Смята се, че той притежава около 4% от компанията, което се равнява на 333,2 милиона акции.

Стойността на този дял рязко се повиши поради забележителния ръст на цената на акциите на Microsoft, предизвикан от бума на изкуствения интелект и успешната инвестиция на компанията в OpenAI, създателя на ChatGPT. Инвестиция, която бе направена от Сатя Надела, който наследи Болмър като главен изпълнителен директор през 2014 г.

През последното тримесечие цената на акциите на Microsoft се повиши още повече поради редица причини, включително намесата на главния изпълнителен директор Сатя Надела, който след голямата драма през ноември се намеси при преназначаването на Сам Алтман за главен изпълнителен директор на OpenAI.

В допълнение към състоянието си от акции на Microsoft Болмър притежава и баскетболния отбор Los Angeles Clippers, който закупи през 2014 г. В момента той се оценява на 4,65 млрд. долара.

Болмър е известен и с работата си в областта на филантропията. Той е съосновател на Ballmer Group – филантропска инвестиционна компания, която подкрепя различни благотворителни каузи.

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: