AI Bulgaria AI Bulgaria

ФБР и MI5 предупреждават за опасности от изкуствения интелект

MI5 и ФБР

Според ръководителите на MI5 и ФБР изкуственият интелект може да бъде използван от терористи или враждебни държави, които искат да създават бомби, да разпространяват пропаганда или да манипулират избори.

На срещата на върха на разузнавателния алианс „Five eyes„, която се проведе в института „Хувър“ при Станфордския университет, лидерите на разузнавателните служби на Австралия, САЩ, Обединеното кралство, Канада и Нова Зеландия обсъдиха заплахите, които новите технологии могат да представляват за сигурността.

Кен Маккалъм, генерален директор на MI5, и Кристофър Рей, директор на ФБР, подчертаха необходимостта от сътрудничество с частния сектор за справяне с рисковете, породени от изкуствения интелект (AI).

Обезпокоени сме от изкуствения интелект като средство за извършване на всякакъв вид злоупотреби

– заяви Рей.

Kато посочва примери за използване на изкуствен интелект от терористични групировки за прикриване на тревожни търсения – например „как да си направим бомба“ – или за откриване на пропуски в изградената с изкуствен интелект инфраструктурна сигурност.

От друга страна, британският разузнавателен лидер подчерта риска от преодоляване на тези предпазни мерки, въпреки усилията на разработчиците на изкуствен интелект да предотвратят злоупотребите.

Ако имате опит в областта на сигурността, не би било разумно да разчитате, че тези механизми за контрол ще останат непробиваеми

И двамата ръководители подчертаха, че са наясно с опитите за използване на изкуствен интелект с цел манипулация и политическа намеса от страна на враждебни държави като Русия преди предстоящите избори в САЩ и Обединеното кралство.

Комплексните AI системи, които могат да създават убедителни дълбоки фалшификати (deepfakes), представляват ново ниво на заплаха, с която досега не сме се сблъсквали

– каза Рей

На срещата бяха отправени и обвинения към Китай за мащабни кражби на информация.

От квантовите технологии и роботиката до биотехнологиите и изкуствения интелект, Китай краде тайни в различни сектори, заявиха официалните лица.

Коментирайки по същия въпрос, британският разузнавателен лидер подчерта:

Тези области определят бъдещето, и държавите, които са лидери в тях, ще имат ключовата роля в оформянето на световната сцена.

Той сподели, че проблемите свързани със сигурността и изкуствения интелект ще бъдат разгледани по време на „Срещата за изкуствен интелект на Обединеното кралство“ (UK AI Summit), която е насрочена за 1-2 ноември.

Това е тема, по която трябва да се работи в партньорство – както на национално, така и на международно ниво.

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

ТАГОВЕ:  
Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: