AI Bulgaria AI Bulgaria

Дженсън Хуанг: Ерата на роботите е пред нас

Хуанг
Image: Nvidia

По време на тазгодишната конференция Computex 2024 главният изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуанг заяви, че „ерата на роботите е пред нас“. Това, според него, е резултат от следващата вълна на изкуствения интелект, който „ще бъде физически, ще се интегрира в човешката среда и ще разбира законите на физиката“.

Всичко ще бъде роботизирано. Всички фабрики ще бъдат роботизирани. Фабриките ще управляват роботи и тези роботи ще създават продукти, които са роботизирани

– заяви той.

По думите му Nvidia играе ключова роля в индустриалната дигитализация на глобално ниво, а компании като BMW, Mercedes, Foxconn и Siemens използват платформите Omniverse, Isaac, Metropolis и др., за да създават сложни роботизирани съоръжения.

Изпълнителният директор на Nvidia акцентира върху процъфтяващия сектор на интелигентните фабрични роботи, които според него ще се развият от традиционни до по-сложни хуманоидни форми, благодарение на напредъка в областта на изкуствения интелект. По думите му хуманоидните роботи, със своята човешка форма, са най-лесни за използване и могат да бъдат обучавани с големи количества данни, което ще подобри техните възприятия и оперативни способности в бъдеще. Те, според Хуанг, ще бъдат усъвършенствани в „зали за роботи“, където могат да подобрят всички свои умения – от двигателните, като например захващане на предмети, до навигационните, като например придвижване в складове.

Това включва и наскоро представения Project Groot – универсален модел за обучение на хуманоидни роботи, който им позволява да интерпретират мултимодални инструкции (език, видео и демонстрации), за да се ориентират, адаптират и взаимодействат с реалния свят.

Хуанг също така смята, че в бъдеще всеки автомобил ще трябва да има автономни функции, тъй като „те са по-безопасни, по-удобни и по-забавни за шофиране“. Във връзка с това той обяви, че системи за автономно шофиране и паркиране на Nvidia, като NVIDIA DRIVE Hyperion, ще бъдат включени в автомобилите на Mercedes-Benz и Jaguar през следващите две години.

Миналата седмица Хуанг заяви, че Tesla е най-напредналата компания, разработваща автономни технологии за автомобили. Той похвали компанията на Мъск за нейния подход към събирането на данни и обучението на AI модели, които се учат от видео. Това не е случайно, тъй като както Tesla, така и xAI използват чипове на Nvidia. Елон Мъск обяви в Х (Twitter), че планира да закупи 300 000 графични процесора Nvidia Blackwell B200 през следващата година.

Технологичният гигант може само да спечели от широкото разпространение на роботите и автономните превозни средства, тъй като софтуерът и хардуерът, които разработва, ще бъде използван при производството, обучението и експлоатацията на машини в глобален мащаб. През изминалата година акциите на Nvidia поскъпнаха с 190%, а предвид развитието на изкуствения интелект, роботиката и автономните автомобили, вероятно ще продължат да се покачват.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: