AI Bulgaria AI Bulgaria

Чатботът Grok ще обобщава новините в социалната мрежа X

новини
Image: Created with Ideogram

X (Twitter), социалната мрежа, собственост на Илон Мъск, ще обобщава новини и актуални събития, използвайки чатбота на xAI, Grok.

Услугата, наречена „Stories“, ще използва дискусиите и публикациите в самата платформа X, за да генерира резюмета, а не от външни новинарски източници. Идеята е чатботът xAI да обработва новини и коментари от социалната мрежа, създавайки резюмета на събития в реално време.

Резюметата ще бъдат достъпни само за абонатите на X Premium в раздела „Explore“ в приложението за iOS и в уебсайта на X, обяви компанията в петък.

Мъск заяви, че Grok няма да преглежда директно текста на статиите, а ще разчита единствено на публикациите в социалната мрежа. По думите му „Grok ще обобщава това, което хората казват в X“, а целта е „да се предоставя възможно най-точната и навременна информация, позовавайки се на най-добрите източници“. Резюметата ще се актуализират при появата на нова информация по дадена тема.

Игор Бабушкин, инженер, работещ в xAI на Мъск, казва, че екипът му се фокусира върху това „да накара Grok да разбира новините само от това, което е публикувано в X“. Въпреки това, всички модели на изкуствен интелект, в това число и Grok, са податливи на халюцинации (генериране на невярна информация). Поради тази причина под генерираните резюмета ще има предупреждение, а именно: „Grok може да прави грешки, проверете резултатите му“.

Разчитането единствено на дискусиите на потребителите за обобщаване на новини крие значителни рискове, като например изопачаване на информацията, изваждането ѝ от контекста или умишлено манипулиране.

Друго предизвикателство е правилното цитиране на източници. Мъск призна пред Big Technology, че в настоящата версия на функцията липсват подходящи цитати, но се подготвят подобрения в тази насока.

Въпреки тези предизвикателства, планът на Мъск да превърне новините в централна част на X може да даде на платформата конкурентно предимство пред други социални медии като Facebook, които се отдръпват от новинарското съдържание.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: