AI Bulgaria AI Bulgaria

Бивш шеф на Google сравни Сам Алтман със Стив Джобс

Ерик Шмид
Ерик Шмид

В изказване на конференцията Axios AI+, проведена във вторник, Ерик Шмид, бивш главен изпълнителен директор и председател на Google, се изказа ласкаво за главния изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман. Toй оприличи Алтман с легендарния съосновател и главен изпълнителен директор на Apple, покойния Стив Джобс.

Това сравнение беше направено, след като Майкъл Алън, съосновател на Axios, попита попита Шмид за последните събития около OpenAI, включващи отстраняването на Алтман от борда на директорите, което беше последвано от възстановяването му няколко дни по-късно. Събитията бяха ускорени от заплахите на почти всички служители на OpenAI да напуснат, ако Алтман не бъде възстановен на работа.

Това е млад човек, който работи изключително усилено за изграждането на тази индустрия

– каза Шмид за Алтман.

Той успя да създаде екип, който е толкова лоялен към него, че дори след като бордът го уволни отново в неделя, служителите се разбунтуваха и казаха: „Това е – или компанията, или бордът“, нали?

Много е просто. Бордът се опитва да уволни Сам. Сам уволнява борда.

Не уволнявайте Стив Джобс

– добави той.

Това не е първият път, в който Шмид прави публично изявление, в което хвали изпълнителния директор OpenAI. След отстраняването на Алтман, Шмид го защити в Twitter/X, като каза:

Сам Алтман е мой герой. Той изгради компания от нулата до 90 милиарда долара и промени света ни завинаги. Нямам търпение да видя какво ще направи по-нататък. Аз и милиарди хора ще се възползваме от бъдещата му работа – тя ще бъде просто невероятна.  Благодаря ти за всичко, което направи за всички нас.

Шмид, съосновател на Schmidt Futures, е експерт по въпросите на изкуствения интелект и е бил председател на Националната комисия по изкуствен интелект за националната сигурност (National Security Commission on Artificial Intelligence, NSCAI).

През 2021 година заедно с бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър и компютърният учен от MIT Дан Хътънлокър, публикуваха книгата „Ерата на изкуствения интелект и нашето човешко бъдеще„, в която разглеждат развитието на AI и начините, по които той ще трансформира човешкото общество.

Ерик Шмид постоянно призовава за предпазни механизми, които да защитават от рисковете, свързани с AI, което повтори и на конференцията на Axios.

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: