AI Bulgaria AI Bulgaria

Оксфорд и Харвард разработиха AI инструмент за предсказване на вирусни варианти

вирусни варианти

Пандемията Covid-19 разкри комплексността на вирусните мутации и необходимостта от бързо адаптиране на медицинските решения. Вълните от инфекции, причинени от различни вирусни варианти, подчертаха важността на разбирането и прогнозирането на еволюцията на вирусите.

В отговор на тези предизвикателства, екип изследователи от Оксфордския университет и Медицинското училище в Харвард са разработили инструмент с изкуствен интелект (AI), наречен EVEscape. Той е предназначен за прогнозиране на нови вирусни варианти, преди те да станат широко разпространени.

EVEscape, чието пълно наименование е Evolutionary Model of Variant Effect (Еволюционен модел на ефекта на варианта), интегрира сложни алгоритми за дълбоко обучение с подробна биологична и структурна информация за вирусите. Тази комбинация от технологии позволява на инструмента да прогнозира с висока точност кои вирусни варианти е най-вероятно да се появят и разпространят. Това е от решаващо значение, тъй като отделните варианти на вируса могат да имат уникални характеристики, които потенциално биха могли да намалят ефективността на съществуващите ваксини и лечения.

Според публикация в престижното списание Nature, изследователите са демонстрирали способността на AI инструмента да прави точни прогнози, използвайки данни от началния период на пандемията от COVID-19 през февруари 2020 г. Резултатите от техните тестове показват, че инструментът е успял успешно да идентифицира кои мутации на вируса SARS-CoV-2 ще станат най-разпространени, както и да предскаже кои терапии, базирани на антитела, могат да загубят своята ефективност поради вирусни мутации.

Паскал Нотин, докторант в катедрата по компютърни науки в Оксфордския университет и съавтор на изследването, коментира:

Нашето проучване показва, че ако EVEscape беше използван в началото на пандемията от COVID-19, той би прогнозирал с голяма точност най-често срещаните мутации и най-обезпокоителните варианти за SARS-CoV-2.

Сега изследователите използват AI инструмента, за да оценят SARS-CoV-2 в перспектива и да прогнозират бъдещи варианти, които могат да предизвикат безпокойство.

Тази разработка е изключително ценна както за усилията за наблюдение на пандемията, така и за разработването на ваксини по начин, който е устойчив на появата на определени рискови мутации.

– споделя Нотин.

Изследователският екип подчертава, че EVEscape показва висока степен на ефикасност не само при коронавирус, но и при болести като грип, ХИВ, както и при вирусите Ласа и Нипа.

Целта на AI Bulgaria е да предоставя актуална и стойностна информация от света на изкуствения интелект (AI). Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X, LinkedIn и се присъединете към нашия Discord сървър!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

ТАГОВЕ:  
Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: