AI Bulgaria AI Bulgaria

AI открива нови лекарства за борба със стареенето

AI стареенето

Стареенето е естествен и неизбежен процес, свързан с множество здравословни проблеми и усложнения.

Ракът, болестта Алцхаймер, намаляването на зрението и мобилността имат обща причина – сенесцентните клетки. Тези дефектни клетки се натрупват с възрастта и са свързани с различни възрастови заболявания.

Предизвикателството е да се открият съединения, които могат безопасно да ги премахнат, без да нанасят вреда на здравите клетки. Но как може да се постигне това?

Иновация в медицината: Изкуствен интелект срещу стареенето

Междудисциплинарен научен екип от Университета в Единбург е намерил отговорa в изкуствения интелект, постигайки значителен напредък в областта.

Този иновативен метод е довел до откриването на потенциални лекарства, които биха могли не само да облекчат негативните ефекти от стареенето, но и да предоставят нови възможности за лечение на възрастови заболявания.

Изледването се роди от интензивно сътрудничество между IT специалисти, химици и биолози. Надявам се, че това проучване ще отвори нови възможности за ускоряване на приложението на тази вълнуваща технология

– споделя Д-р Ванеса Смер-Барето, водещ автор от Института по генетика и рак и Школа по информатика в Университета в Единбург.

Научното изследване: Натурални продукти с обещаващи резултати

Екипът от Единбург е разработил модел на изкуствен интелект, способен да разпознава химикалите, които имат потенциал да атакуват сенесцентните клетки.

След сканирането на повече от 4 000 химикали, моделът е идентифицирал 21 потенциални кандидата. Три от тях – ginkgetin, periplocin и oleandrin – са показали особено обещаващи резултати при лабораторни тестове.

Интересно е, че тези химикали са натурални продукти, използвани в традиционната билкова медицина.

Това проучване демонстрира, че изкуствения интелект може да бъде невероятно ефективен при помощта ни да идентифицираме нови кандидати за лекарства

Д-р Диего Оярзун, Школа по информатика и школа по биологични науки, Университета Единбург.

Изследването е публикувано в уважаваното списание Nature Communications, и получи подкрепа от различни институции, включително Medical Research Council UK, Cancer Research UK, United Kingdom Research and Innovation (UKRI), Spanish National Research Council, Университета в Кантабрия, Испания, и Института Алън Тюринг.

Бъдещи изследвания

Изкуственият интелект има потенциала не просто да ускори борбата със сериозни заболявания, свързани със стареенето, но и да допринесе за откриване на лекарства, които могат да окажат въздействие върху стареещото население, особено като се има предвид, че възрастовите заболявания са главен фактор за болест и смъртност на глобално ниво.

Експертите акцентират върху потенциала на AI да действа като революционен инструмент, подпомагащ научните изследвания при разработката на новаторски лекарства.

Тези нови открития предвещават драстично подобрение на здравословното състояние и качеството на живот на милиони души.

Целта на AIBulgaria.com е да предоставя актуална и стойностна информация от света на изкуствения интелект (AI). Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Twitter и LinkedIn. Също така, може да се присъедините към нашия Discord сървър!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: