AI Bulgaria AI Bulgaria

AI позволи създаването на последната песен на Бийтълс

бъдещето на музиката ai

Вълнуващи новини за феновете на „Бийтълс„! След дълги години на очакване, легендите от музикалния свят се завръщат, за да ни изненадат с един последен подарък.

Сър Пол Макарттни обяви, че бандата планират да публикуват своята последна песен към края на 2023 г., използвайки изкуствен интелект (AI) за извличане на вокалите на Джон Ленън от запис.

Песента е създадена на базата на демо с гласа на Ленън, което Макарттни е получил от вдовицата на Ленън, Йоко Оно, през 1994 г. Това демо е едно от няколкото парчета на касета, обозначена с „За Пол„, които Ленън е създал кратко преди смъртта си през 1980 г. Предполага се, че песента е от 1978 г. и е базирана на композиция на Ленън, наречена „Сега и тогава„.

Стигнахме до създаването на това, което ще бъде последният запис на Бийтълс, става въпрос за едно демо, което Джон имаше и върху което работихме, и просто го довършихме. Песента ще бъде издадена тази година.

– сподели Макарттни.

В интервю за предаването „Today“ на BBC Radio 4, Макарттни разкри, че изкуствен интелект беше използван за „извличане“ и „изчистване“ на вокалите на Ленън от стария запис, така че той да може да завърши песента.

Ние успяхме да вземем гласа на Джон и да го изчистим чрез този изкуствен интелект, така че после да можем да смесим записа, както бихме направили нормално. Това ни даде определена свобода

Всичко това е страшно, но и вълнуващо, защото това е бъдещето.

Други изпълнители за изкуствения интелект и музиката

Суперпродуцентът и диджей Давид Гета смята, че „бъдещето на музиката е в изкуствения интелект“.

Нищо няма да замени вкуса. Онова, което определя изпълнителя, е наличието на определен вкус, определен вид емоция, която иска да изрази, и ще използва всички съвременни инструменти, за да го постигне.

Гета наскоро използва изкуствен интелект, за да създаде deepfake пример на Еминем, който включи в песен по време на живо изпълнение.

Открих тези уебсайтове, които се занимават с AI, можете да пишете текстове в стила на всеки изпълнител, който ви харесва.

– обяснява Давид Гета.

И така, написах „напиши куплет в стила на Еминем“. След това отидох на друг уебсайт за AI, който може да възпроизведе гласа на Еминем, и го включих в живо изпълнение.

След като пуснал записа, реакцията от публиката била невероятна.

Хората се възхитиха! Мисля, че е впечатляващо, защото представлява нов начин за създаване на музика.

– споделя той.

Целта на AIBulgaria.com е да предоставя актуална и стойностна информация от света на изкуствения интелект (AI). Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, Twitter и LinkedIn. Също така, може да се присъедините към нашия Discord сървър!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: