AI Bulgaria AI Bulgaria

Amazon влиза в битката на чатботовете с мистериозен проект, наречен „Metis“

Metis
Image: Created with Midjourney

Според нов доклад на Business Insider, гигантът в електронната търговия Amazon работи по създаването чатбот, който да се конкурира директно с ChatGPT на OpenAI. Проектът, носещ кодовото име „Metis“ (кръстен на гръцката богиня на мъдростта), се разработва в тайна, като официалното му представяне се очаква да бъде през септември, по време на събитие на Amazon.

Metis ще бъде достъпен през уеб приложение, подобно на други чатботове като ChatGPT, Gemini и Claude, и ще предоставя отговори, базирани на текст и изображения. Освен това ще споделя линкове към източниците на своите отговори, ще предлага последващи въпроси и ще генерира изображения.

Чатботът ще се захранва от нов AI модел на Amazon, наречен Olympus, за който се съобщава, че е много по-мощен от публично достъпния – Titan.

Amazon планира да използва техника, наречена „Retrieval-augmented generation“ (RAG), която ще позволи на Metis да извлича информация извън първоначалните данни, използвани за обучението на Olympus. Това ще даде възможност за по-актуални отговори, като например текущи цени на акции.

В доклада на Business Insider също се посочва, че Metis ще функционира и като AI агент, способен да автоматизира и изпълнява сложни задачи като планиране на ваканции или резервиране на полети. И не на последно място, се предполага, че технологиите, стоящи зад Metis, ще бъдат интегрирани и в нова версия на Alexa, вътрешно наречена „Remarkable Alexa“.

Проектът се ръководи от специален екип на Amazon, наречен AGI, оглавяван от Рохит Прасад и Вишал Шарма, с прякото участие на главния изпълнителен директор Анди Джаси.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: