AI Bulgaria AI Bulgaria

Apple представи „Apple Intelligence“ и интеграция на ChatGPT в Siri

Apple Intelligence
Image: Created with Midjourney

В понеделник, по време на ежегодната конференция за разработчици Worldwide Developer Conference (WWDC) 2024, проведена в централата на Apple в Купертино, Калифорния, технологичният гигант представи новата си услуга „Apple Intelligence“.

Услугата, която ще предлага разнообразни функции за Mac, iPhone и iPad, използва множество AI модели, някои от които работят локално на устройството, а други в облака. Тези модели от своя страна ще управляват редица AI функции, включително обновения асистент Siri, функции за писане в цялата система, както и възможности за генериране на изображения и емотикони чрез функция, наречена Genmoji.

Наскоро изтеклата информация, че Apple планира да използва технологиите на OpenAI, се оказа вярна. Технологичният гигант официално обяви, че ще интегрира ChatGPT в Siri. Според изявлението на Apple, Siri ще се възползва от чатбота на OpenAI, за да предоставя „експертни знания“, когато те биха могли да бъдат полезни. Услугата ще бъде безплатна, а потребителите с платена версия на ChatGPT ще могат да свържат акаунта си и да използват платените функции директно през устройствата на Apple.

Компанията твърди, че Apple Intelligence ще даде на Siri „екранна и контекстуална осведоменост“, за да може да разбира множество въпроси, да вижда съдържанието на екрана и да предприема необходимите действия. Така например, асистентът ще може да извлича информация от имейли, да търси снимки в галерията и да обобщава входящи текстови съобщения и известия.

Други AI функции, които Apple демонстрира, включват възможност за автоматично създаване на видеоклипове, транскрипция на аудиозаписи и редактиране на снимки.

Новите функции, използващи Apple Intelligence, ще са безплатни, но достъп до тях ще имат само ограничен брой устройства, сред които iPhone 15 Pro, iPad и Mac с чипове M1 или по-нови. Компанията обяви, че ще започне да ги тества в iOS 18, iPadOS 18 и macOS Sequoia първо на английски език в САЩ тази есен, а през следващата година ще бъде добавена допълнителна поддръжка за други езици.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: