AI Bulgaria AI Bulgaria

BMW внедрява хуманоидни роботи в своите заводи

Figure BMW
Image: Figure

Figure, калифорнийски стартъп компания в областта на роботиката, сключи сделка с BMW за внедряване на хуманоидни роботи в производствените заводи на автомобилния гигант.

Хуманоидните роботи с общо предназначение и софтуер, задвижван от изкуствен интелект, се радват на нов интерес от страна на инвеститорите, тъй като имат потенциала да се оперират в широк диапазон и да се учат да изпълняват нови задачи подобно на хората.

От десетилетия насам роботите с едно предназначение насищат пазара, но потенциалът на роботите с общо предназначение е напълно неусвоен. Роботите на Figure ще позволят на компаниите да увеличат производителността, да намалят разходите и да създадат по-безопасна и устойчива среда

казва Брет Адкок, основател и главен изпълнителен директор на Figure.

Очакваме с нетърпение да работим рамо до рамо с BMW, за да интегрираме изкуствения интелект и роботиката в автомобилното производство.

Първоначално хуманоидните роботи на Figure ще бъдат внедрени в единствения производствен завод на BMW в САЩ, който се намира в Спартанбърг, Южна Каролина. Понастоящем в него работят около 11 000 души, a роботите от модел Figure-01 ще автоматизират „трудни, опасни или досадни“ производствени задачи.

Завода на BMW в Спартанбърг, Южна Каролина

Използването на роботизирани решения с общо предназначение има потенциала да направи производителността по-ефективна, да подкрепи нарастващите изисквания на нашите потребители и да даде възможност на нашия екип да се съсредоточи върху трансформацията, която ни предстои

– заяви д-р Робърт Енгелхорн, президент и главен изпълнителен директор на BMW Manufacturing.

Това е първата търговска сделка, която Figure е сключила, откакто е основана през 2022 г. Въпреки че компанията не разкрива колко робота ще използва BMW, партньорството ще започне с малки количества и ще се разшири, ако бъдат постигнати целите за ефективност, според Адкок.

Понастоящем в автомобилната индустрия се наблюдава тенденция, при която производители на автомобили, като Honda и Hyundai, проучват възможностите за използване на хуманоидни роботи за повтарящи се и опасни задачи на монтажните линии. Следва да отбележим, че Tesla също представи най-новия си хуманоиден робот – Optimus Gen 2, а главният изпълнителен директор Илон Мъск прогнозира, че „до 2040 г. на Земята ще има един милиард хуманоидни роботи“. Това изявление беше направено в отговор на туит от основателя на Midjourney Дейвид Холц, който направи подобна прогноза.

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: