AI Bulgaria AI Bulgaria

ChatGPT на OpenAI отново чупи рекорди по посещаемост

ChatGPT
Image: Created with Ideogram

ChatGPT на OpenAI отново счупи рекордите по посещаемост, затвърждавайки репутацията си на безспорен лидер сред AI чатботовете.

Съгласно данни от Similarweb, през юни 2024 г. сайтът chatgpt.com е регистрирал рекордните 2,9 млрд. посещения, което е с 15,6% повече от предишния рекорд от 2,5 млрд., регистриран през май. В сравнение с предходната година това представлява увеличение от 96%, като в САЩ ръстът е още по-съществен – 135,8% на годишна база (5,55% на месечна база).

Similarweb
Source: Similarweb

Наблюдава се и ръст в броя на активните потребители на мобилното приложение на ChatGPT, като през юни те са се увеличили с 13%, достигайки 3,2 милиона. Тази тенденция се очаква да продължи и дори да се ускори, предвид планираното за тази есен въвеждане на така нар. „Voice Mode“ (Гласов режим), който предизвика огромно вълнение сред милионите потребители на чатбота.

Това рязко увеличение на трафика се дължи на редица фактори, но може би най-вече на факта, че последният модел на OpenAI е вече достъпен дори и за потребителите на безплатната версия на ChatGPT.

Докато ChatGPT процъфтява, конкурентите му показват смесени резултати. Например, Gemini, чатботът на Google, отбелязва 16,6% спад на посещенията през юни в сравнение с предходния месец. С около 350 милиона месечни посещения, Gemini значително изостава от ChatGPT. Въпреки това, на годишна база чатботът на Google показва ръст от 150%. Следва да отбележим, че интеграцията на Gemini в услуги като Google Search и Android не е отразена в данните на Similarweb. Аналогично, използването на моделите на OpenAI чрез API за множество приложения, включително много от услугите на Microsoft, също не е отчетено.

Similarweb
Source: Similarweb

Други конкуренти на OpenAI, като Perplexity и Claude на Anthropic, също бележат постепенен ръст на посещенията, но в значително по-малък мащаб. И двата уебсайта имат около 80 милиона месечни посещения, което ги поставя далеч зад ChatGP.

В статистиката на Similarweb участва и платформата за чатботове Character.AI, която бе тема на наш скорошен материал. Тя се нарежда на трето място след ChatGPT и Gemini с над 300 милиона посещения през юни 2024 г.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: