AI Bulgaria AI Bulgaria

Coca-Cola Y3000: Напитката на бъдещето

Image: Coca-Cola

Първата напитка, създадена с помощта на изкуствен интелект (AI), вече е факт!

Coca-Cola представи Y3000 Zero Sugar, напитка от лимитирана серия, която ще достигне до рафтовете този месец. Според компанията, това е вкусът на бъдещето, материализиран чрез съчетанието на човешки и изкуствен интелект, с цел да представи визията на Coca‑Cola за това как ще изглежда напитката, която ще освежава хората след 1000 години.

Надяваме се, че Coca‑Cola ще продължава да бъде актуална и освежаваща през 3000 година, както е днес. Това ни стимулира да се замислим и експериментираме около идеята за вкуса на Coca-Cola от бъдещето

– сподели Оана Влад, старши директор по глобална стратегия в Coca-Cola.

Компанията посочи, че при създаването на напитката са се консултирали с фенове от цял свят, за да съберат мнения за вкуса на напитка от бъдещето Изкуственият интелект играе ключова роля в разработването на аромата, вкуса и дизайна на опаковката на продукта (логото и текстовия скрипт).

Всяка бутилка Coca-Cola Y3000 Zero Sugar ще има QR код, който ще отваря вратите към света 3000 година, предоставяйки достъп до Coca‑Cola Creations Hub. Там, почитателите на марката ще могат да се потопят във виртуален свят, благодарение на персонализирания Y3000 AI Cam — иновативен инструмент за фото филтрация, базиран на генеративен AI.

С негова помощ, всеки ще може да разгледа света през призмата на третото хилядолетие, като визуализира как би изглеждала настоящата му реалност в далечното бъдеще.

Напитката, ще е достъпна на пазарите в Съединените щати, Китай, Европа, Канада и Африка за ограничен период от време.

Video: The Coca-Cola Company

Технологични иновации от Coca-Cola

Real Magic“ е платформата, на която компанията построи своя нов продукт. Тя символизира вярата на Coca-Cola в потенциала на съвместната работа между човешкия интелект и AI да създаде утрешния ден.

Едно от най-впечатляващите творения, появили се благодарение на „Real Magic“, е рекламата „Masterpiece„.  В рекламния клип се преплитат AI-оптимизирана анимация и реални кадри, превръщайки прочутите художествени творби в динамичен визуален разказ. Проектът включва творби на световноизвестни художници като Утагава Хирошиге, Дж. М. У. Търнър и Винсент Ван Гог, съчетани с произведения на съвременни артисти като Акет, Викрам Кушвах, Стефания Техада и Фатма Рамадан.

Рекламата е визуално впечатляващо съдържание, което не само изразява идентичността на марката, но и служи като заявка за началото на нова ера в рекламната индустрия, където генеративният AI ще играе ключова роля.

През март, Coca-Cola стартира и платформата за AI изкуство „Създайте истинска магия“, в сътрудничество с OpenAI и Bain & Company. Тя предоставя възможност на артистите да създават оригинално изкуство, вдъхновено от Coca-Cola, използвайки инструменти за AI като DALL-E и GPT-4.

Бъдещето на рекламата

Освен Coca-Cola, други водещи компании в индустрията вече интегрират генеративен AI в своите маркетинг стратегии.

Nestlé, например, сътрудничи с рекламния гигант WPP, използвайки AI системи като DALL-E за създаване на виртуални реклами и симулация на сцени. Чрез платформата „Taste AI“ компанията експериментира и генерира идеи за нови продукти. Амбицията на Nestlé е да намали разходите за реклама с 10-20 пъти, заменяйки филмовите екипи с генеративен AI.

От своя страна, Mondelez, производителят на популярните бисквити Oreo, също разработва стратегии за интегриране на генеративен AI в своите рекламни кампании. Според изпълнителния директор на компанията, технологията не само намалява разходите, но и стимулира креативността, позволявайки на екипите да се фокусират върху по-творческите аспекти на рекламата.

По-рано през годината, немската компания Becks отбеляза своя 150-годишен юбилей с пускането на първата в света бира, създадена изцяло от изкуствен интелект (AI) – Beck’s Autonomous. AI инструменти като ChatGPT и Midjourney бяха използвани за разработване на рецепта с тайни съставки, създаване на лого, дизайн на опаковка и цялостна маркетингова кампания.

Beck's Autonomous

С развитието на генеративния AI, рекламният бранш влиза в нова ера, където технологията се превръща в катализатор за коренни промени в бизнеса. Coca-Cola и други компании вече залагат на тази тенденция, обединявайки артистична визия с възможностите на AI, за да открият неочаквани пътища за комуникация с аудиторията си.

Въпреки всички положителни страни на технологията, не можем да пренебрегнем и предизвикателствата, които тя носи за художниците и творците. Някои от тях изразяват страхове, че индустриите, които винаги са наемали творци за дизайн на лога, опаковки и реклами, могат да пренасочат средствата си към AI арт.

Целта на AI Bulgaria е да предоставя актуална и стойностна информация от света на изкуствения интелект (AI). Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X, LinkedIn и се присъединете към нашия Discord сървър!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: