AI Bulgaria AI Bulgaria

Може ли AI да разкрие тайните на комуникацията в животинското царство?

ESP
Source: Earth Species Project (ESP)

Калифорнийска организация вярва, че отговорът на този въпрос е „Да“.

Основана през 2017 г., Earth Species Project (ESP) има за цел да разработи системи за изкуствен интелект (AI), способни да разпознават закономерности в комуникацията на животните.

Изследванията на огранизацията са насочени предимно към животински видове, които се отличават със сложно социално поведение и развита вокална комуникация, като например китове, делфини, примати, слонове и дори медоносни пчели. Организацията вярва, че разкодирането на комуникацията при тези животни може да даде ценни сведения за тяхното когнитивно мислене, култура и социална структура.

За целта, екипът на Earth Species използва най-новите постижения в областта на изкуствения интелект, а именно генеративния AI и големите езикови модели (LLMs). Въпреки това, за разлика от повечето проблеми, които могат да бъдат решени с помощта на изкуствен интелект, разбирането на комуникацията при животните няма установена фактическа истина и основа, от която да се започне. Това прави задачата на ESP още по-вълнуваща и амбициозна.

Огранизацията е в процес на събирането и анализирането на големи мултимодални набори от данни, обхващащи визуални, аудио и физически форми на комуникация от множество видове. Тези данни представляват както записи на диви животни, така и от животни, отглеждани в затворени комплекси, като например в зоологически градини. Целта е да се извлекат закономерности и да се дешифрират значенията на различните сигнали, така че да се изясни при какви условия животните използват определени форми на комуникация и как те влияят върху поведението на останалите представители на техния вид.

В скорошен епизод от подкаста на Джо Роугън един от основателите, Аза Раскин, разкри няколко интересни факта за различните видове животни и техните начини на комуникация.

Например, Раскин сподели, че делфините имат уникални имена, а майките папагали шепнат имената на своите малки още от раждането им.

Друг любопитен факт, който той спомена, е, че всяка година край бреговете на Норвегия се събират косатки и делфини. При срещата им обаче се случва нещо наистина необичайно – въпреки че и двата вида имат свой собствен уникален начин на комуникация, когато се съберат, за да ловуват заедно, те започват да общуват помежду си на трети, общ език.

Тези интересни факти поставят под съмнение убеждението, че само ние, хората, притежаваме сложни езикови способности, предизвиквайки нови разсъждения относно езиковата и когнитивната комплексност в животинското царство.

Хората говорят и общуват чрез гласа си от 100 000 до 300 000 години, предавайки културата си от поколение на поколение

– казва Раскин.

Китовете и делфините, от своя страна, общуват помежду си с глас, предавайки своята култура и песни в продължение на 34 милиона години. Традицията, която е по-древна, често се асоциира с по-голяма мъдрост. Така че помислете само какво бихме могли да научим, ако започнем да слушаме по-внимателно.

Екипът на „Earth Species“ вярва, че колкото повече научаваме за животните, които живеят сред нас, толкова повече ще научим за себе си, и толкова по-добре ще можем да опазим планетата, която споделяме.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: