AI Bulgaria AI Bulgaria

Стартъп компанията за AI гласови технологии ElevenLabs придоби статут на еднорог

ElevenLabs
ElevenLabs

Базираният в Лондон стартъп за AI глaсови технологии ElevenLabs достигна статут на еднорог, след като получи 80 млн. долара финансиране от серия Б и достигна оценка от 1,1 млрд. долара. Кръгът беше ръководен от водещата фирма за рисков капитал Andreessen Horowitz.

Компанията планира да използва новите средства за разработване на продукти, разширяване на инфраструктурата и екипа и подобряване на мерките за безопасност за отговорно и етично разработване на изкуствен интелект.

В допълнение компанията стартира и нови услуги, като AI студио за дублиране на филми и предавания, пазар за гласове, позволяващ клониране на гласове по поръчка, и мобилно  приложение за четене на аудиокниги.

Основаната само преди две години ElevenLabs бележи бърз растеж, а софтуерът ѝ за преобразуване на текст в реч и клониране на глас се използва от над 40% от компаниите в класацията Fortune 500.

ElevenLabs, официално Eleven Labs Inc., предоставя облачна платформа, която използва изкуствен интелект за генериране на синтетична реч.

Потребителите на платформата имат достъп до библиотека от над 1000 гласа, които могат да се настройват за регулиране на различни настройки, което позволява изразителни резултати, подходящи за различни приложения.

Платформата поддържа синтез на текст в реч на 29 езика, включително Български. Освен това разполага с набор от гласови профили с различни тонове, акценти и емоции, предназначени за различни приложения.

Голяма част от потребителите на ElevenLabs използват платформата за задачи като създаване на аудиокниги, озвучаване на филми и и създаване на гласове за видеоигри.

През юни 2023 г. Storytel, най-голямата в света компания за стрийминг на аудиокниги, сключи партньорство с ElevenLabs за разработване на AI гласове за ключовите пазари на Storytel, като английски, шведски, датски и др.

ElevenLabs има различни ценови планове, включително безплатен с основни функции, както и различни платени абонаменти. Компанията също така предлага API-та за преобразуване на текст в реч и клониране на глас, който позволява на разработчиците да интегрират естествени, реалистични гласове в своите приложения и работни процеси.

През изминалта година ElevenLabs се сблъска с някои критики относно потенциалните злоупотреби, свързани с възможностите за клониране на глас. Технологията може да бъде използвана за извършване на измами, разпространение на дезинформация и генериране на фалшиви аудио доказателства.

Предвид рекордния брой избори, които ще се проведат тази година, се очаква технологии като тези на ElevenLabs да бъдат широко използвани за дезинформация.

За да се справи с този тип проблеми, компанията е въвела мерки за сигурност, включително система за гласова проверка CAPTHA. От ElevenLabs твърдят, че „безопасното и отговорно разработване на AI“ е техен основен приоритет.

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: