AI Bulgaria AI Bulgaria

Frame: AR очила, които превръщат изкуствения интелект в ежедневие

Frame
Source: Brilliant Labs

Brilliant Labs, сингапурски стартъп, представи Frame, очила за добавена реалност (AR), задвижвани от асистент с изкуствен интелект, наречен Noa.

За разлика от обемистите Vision Pro на Apple, Frame са предназначени за ежедневна употреба и се предлагат с лещи с рецепта. С тегло 39 грама и изчистени кръгли рамки, изработени от найлонова пластмаса, очилата са, както се изразява компанията, „създадени в знак на почит към революционните иновации и идеи, въведени от исторически личности, сред които Джон Ленън, Стив Джобс и Ганди“

Оборудван с най-новите генеративни AI модели, като разговорната търсачка Perplexity AI, Stable Diffusion от Stability AI, GPT-4 и Whisper от OpenAI, асистентът Noa, който се крие в очилата, може да обработва визуална информация, да превежда езици в реално, да генерира изображения и какво ли още не, като всичко това се прожектира върху лещи с резолюция 640 x 400 на кадър.

Очилата са снабдени с камера и сензори, благодарение на които асистентът Noa може да извършва визуален анализ в реално време. Например, можете да попитате очилата за даден продукт, и чрез Perplexity AI, асистентът ще извърши търсене в интернет и ще ви предостави желаната информация.

Бъдещето на взаимодействието между човека и изкуствения интелект ще оживее в иновативните нови носими устройства и аз съм толкова развълнуван, че въвеждам двигателя за отговори в реално време на Perplexity в Frame на Brilliant Labs

– коментира в изявление Аравинд Шринивас, главен изпълнителен директор и основател на Perplexity AI.

Но това, което наистина отличава Frame, е, че продуктът е с отворен код. Целият дизайн, програмен код и документация са достъпни в GitHub. Благодарение на този отворен подход всеки, който има необходимите технически умения, може да модифицира и изпълни желания от него код на устройството.

Frame
Source: Brilliant Labs

Според наличната информация, AI възможностите и елегантният дизайн на продукта са привлекли вниманието на инвеститори и технологични фигури, като Джон Ханке, главен изпълнителен директор на Niantic Labs и създател на хитовата AR игра Pokémon GO, Брендън Ириб, съосновател на Oculus, както и Адам Чейър, съосновател на Siri.

В момента, очилата са налични за предварителна поръчка на цена от 349 долара, с очаквана доставка през април 2024 г.

Можете да научите повече за други подобни „умни устройства“ в нашата класация „Топ 5 иновативни устройства с изкуствен интелект за 2024 г.“.

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: