AI Bulgaria AI Bulgaria

Google въвежда генеративен изкуствен интелект в Maps

Maps

Google представи нова функция, базирана на генеративен изкуствен интелект, в Maps. Тя използва големи езикови модели (LLM), за да анализира информация от над 250 милиона локации, регистрирани в Maps, и да изготвя персонализирани препоръки въз основа на потребителски заявки.

Например, ако даден потребител потърси „Препоръчай ми ресторант в Сан Франциско“, изкуственият интелект ще генерира списък със съответните локации, придружен от снимки, оценки и отзиви.

Source: Google

Новата функция е създадена за по-разговорно преживяване в сравнение с обикновеното търсене. Например, ако потребителят зададе последващ въпрос, като „Ресторанти, в които се изпълнява джаз музика?“, изкуственият интелект ще вземе предвид предишния въпрос и ще намери ресторанти, които отговарят на критериите.

Ако пък потребителите търсят варианти, подходящи за цялото семейство, те могат да зададат допълнителен въпрос, като например „Какви са вариантите за деца?“. В зависимост от това къде се намират, те ще видят заведения с детски кътове въз основа на отзиви от хора, които са посетили тези обекти.

Source: Google

Към момента, функцията е достъпна само за избрани Местни водачи (Local Guides) в САЩ – общност от членове на Google, които предоставят отзиви, факти и снимки в Maps, за да помагат на други потребители с подробна информация за различни локации. Компанията все още не е обявила в кои други държави ще бъде налична функцията в бъдеще.

Стратегията на Google е да превърне Maps от инструмент за навигация в по-интерактивна и персонализирана платформа за откриване на информация. Миналата година технологичният гигант представи няколко нови AI функции, като например Immersive View и Lens, които използват изкуствен интелект и добавена реалност, за да помогнат на потребителите да разберат заобикалящата ги среда.

Това е само началото на усъвършенстването на Maps с помощта на генеративен изкуствен интелект

– написаха от Google в блог пост вчера.

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: