AI Bulgaria AI Bulgaria

„Задава се много, много мощен, много интелигентен изкуствен интелект“

Лег AGI
TED Talks

В разговор с водещия на конференцията TED Крис Андерсън, съоснователят на DeepMind Шейн Лег представи своята визия за може би най-голямата технологична трансформация в историята на човечеството – развитието на „изкуствения общ интелект“ (AGI, от английски Artificial General Intelligence).

Лег определя AGI като система, способна да изпълнява множество различни когнитивни задачи, подобни на тези, които извършва човешкият мозък.

Идеята е да се създаде система, която може да прави всичко, което хората могат.

Той разказва интересна история за произхода на термина „Artificial General Intelligence„. През 2001 г., докато работи с Бен Гьорцел по книга за AI, Лег предлага термина „изкуствен общ интелект„, за да опише системи с общ интелект.

Това беше идея, чието време беше дошло

– казва той.

Лег също така е силно повлиян от книгата „Ерата на духовните машини“ на известния футурист и изследовател Рей Курцвайл. Според неговите прогнози експоненциалното развитие на компютърните технологии и нарастващите обеми от данни ще доведат до безпрецедентен напредък в областта на изкуствения интелект. В резултат на този анализ Лег стига до заключението, че има 50% вероятност AGI да бъде разработен до 2028 г. – убеждение, което той продължава да поддържа и днес.

Мисля, че се задава много, много мощен, много интелигентен изкуствен интелект. Мисля, че вероятността това да се случи е много голяма.

В началото на професионалната си кариера Шейн Лег заминава за Лондон, за да се присъедини към звеното за компютърна неврология „Гетсби“ в Университетския колеж в Лондон (UCL), където изучава теоретична неврология и машинното обучение. Там той се запознава с Демис Хасабис, който също като Лег споделя същото трансформиращо виждане за потенциала на изкуствения интелект.

Срещнах Демис Хасабис там… и той ме убеди, че е време да стартираме компания.

Към тях се присъединява и Мустафа Сюлейман, и през 2010 година тримата съосновават DeepMind. Вдъхновени от идеята за разработването на „изкуствен общ интелект“, те формулират мисията на компанията: да създадат първия AGI, който може да решава сложни и многообразни проблеми – мисия, която се превръща в основополагаща за цялата им работа.

Четири години по-късно Google придобива AI стартъпа.

Oт ляво на дясно са Мустафа Сюлейман, Демис Хасабис и Шейн Лег

Лег признава, че разработването на AGI може да има и потенциално апокалиптични последици в някои сценарии.  

Това, за което говорим, е невероятно дълбока промяна. Това е като появата на човешкия интелект. Става дума за появата на друга интелигентност в света. Не разбираме напълно всички последици и последствия от това

– казва той.

Не можем да бъдем сигурни в крайния резултат. Така че трябва да приемем, че има вероятност нещата да се объркат.

Следващата фаза на развитие на AGI, според Лег, ще изисква още по-голямо фокусиране върху научните изследвания и разбирането на технологията.

Не можете да направите самолет безопасен, ако не знаете как работят самолетите, така че с приближаването към AGI ще разбираме все повече и повече за тези системи и ще видим повече начини да направим тези системи безопасни, да направим дълбоко етични системи с изкуствен интелект.

Лег остава оптимистично настроен за бъдещето, въпреки съществуващите рискове и неизвестни.

Вярвам, че ни предстои нова златна ера, в която човешката интелигентност, подсилена и разширена от машинната, ще ни позволи да правим страхотни неща и да решаваме проблеми, които преди бяха неразрешими.

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: